Havedammen 2003

 

Start
Op
Sidste nyt
succes med koi
Orkideer
Pileflet
Bonsai
Have og planter
Havens fugle
Turen går til Japan
KHV 2005 Japan
Vinterstue med koier
Natursøen i marken
Nishikigoi
Løse mink
Vandtemperatur 2008
Link
sitemap
English
Jordskælv
prissammenligning
Tyveri
Besynderlige ting
Koi nut
ny side


Op Sumpdam 2005 Sumpdam 2007 Sygdom Havedammen 2003 Havedammen 2004 Havedams beboer 2005 havedam 2006 Havedammen 2007 Havedam 2008 Havedam 2009 Galleri Skitse over dammen

Havedammen 2003

 

Klik på de små billeder

 • Første billede fra venstre , en blondine ved have dammen. Min gamle Blondie på 9½  kan bruge timer på at se på fiskene, det hænder hun dypper maven i bassinet , selv om vi helst ser at hundene ikke benytter dammen., men en labrador elsker vand og det bliver ikke bedre når man har 4 af slagsen .
 • En broget guldfisk ca. 8 år
 • En broget forsamling
 • Første billede til venstre i midterste række , et dårligt billede af begge vores stør anskaffet år 2003
 • Endnu en broget forsamling
 • Vores diamant stør
 • En skovspurv har taget bad
 • Sidste række fra venstre , endnu en skovspurv har taget bad
 • En Nøkkerose der er begyndt at blive syg 20 juni .Jeg fatter ikke hvad der er galt, tester for ph (7,8) og nitrit ( intet ) fiskene har det fint .nøkkerosen visner mere og mere.
  Jeg køber en pumpe og en lille tønde som skal funger som bio filter vandet bliver mere klart, så en effekt har den lille 50 liters tønde.
  Inspireret af sider på nettet påbegynder jeg et nyt projekt , for hvad er en have dam uden vandfald og små løb ? nu har vi haft have dammen uden i 11 år og det har fungeret fint !.
 • Vandfald og små løb bliver lavet starte inden jeg tager på sommerferie 30 juni, og bygger færdig med hjælp fra en god  en god veninde .Først et rundt bassin  som skal funger som en slags votexfilter, med et lille vandfald ned til de to næste løb  som så endelig render i det store bassin. Og ganske rigtig der aflejres en masse små partikler, filteret tager slet ikke nok.
 • 23 juli åkanderne ser næsten døde ud, den ene har jeg omplantet i foråret og den anden er selvsået i bunden af bassinet for 5 år siden, jeg beslutter at nu skal den op. kurven er let nok men da jeg løfter den op i trillebøren ja så kommer ålen med, den havde jeg ikke troet at jeg nogen side ville se mere til. ned til søen i marken så finder den nok selv til åen derfra, men hvad med den selvsåede ? Husbonden hjælper , vi tager to jern og løfter op og får ikke det hele med og Erik roder noget mere i bundslammet ( gamle rådne blade , ja dem skulle vi have fisket op hver efterår) endnu en big mistake.
  Vandet bliver helt sort og grumset, og konen går i vild panik, hvad nu med fiskene !
 •  Der må en udskiftning til af vandet ! Der bliver åbnet for vandet og vi lader bassinet passe sig selv til næste morgen og det ser heldigvis bedre ud , men stadig det er ikke godt, bare vi dog kunne få noget regn det plejer at klare vandet.
 • 24 juli 2003: I dag har vi 2 stør en  på omkring 25 cm og den anden lige omkring 20 cm , 1 skalle , 14 guldfisk alle over 20 cm , 2 butterfly koier under 10 cm i længdeindkøbt juli 2003, og 3  koi af ubestemmelig afkom på omkring 12 cm indkøbt juli 2003. de 4 af koierne kommer sammen med guldfiskene når jeg fodre, den 5 gemmer sig det meste af tiden , jeg frygter den er syg .
 • 25 juli 2003 hurra endelig fik vi regn i aftes og det har klaret vandet betydelig, men jeg må erkende at der skal et større filter til.
 • 26-27 juli hurra mere regn og vi kan nu se bunden 90 cm nede.
 • 4 aug. 2003 argh ! masser af varm og masser af grønt vand ! Jeg prøver at tilsætte aqua nautica  alge stop og  AQ-3 vandrens i håb om en hurtig løsning ,havde jeg dog bare ikke gjort det, vandet ligner nu en brun suppe .
 • Jeg lover jeg aldrig  prøver på den slags igen og min Erik griner og sige det ser da flot ud , jeg tror ikke han mener det !
 • Nej, nu skal pengene bruges på det nye, ikke mere pjat med det gamle.
 • Jeg ringer til Edokoi ! Jeg skal bruge et filter  til et overvintringsbassin som skal stå i fyrrummet. Jeg får Lars i telefonen og han fortæller et sådan filter som kan klare op til 3000 liter koster 1795 kr ! Jeg skal til Harlev en af de nærmeste dage og have købt et sådan filter. Jeg skal også have fat i Poul Erik  han kan skaffe mig en 1000 liters beholder der måler 120x80x100 til fornuftige penge . Lars fortæller også at sidst i sep. er et godt tidspunkt at tage fiskene ind på , og heller lidt for tidlig en for sent .
 • Jeg spørg også Lars hvad jeg gør ved at min havedam får for meget sol, hurtig svar er køb en stor haveparasol , konen fare til Skive og købe stor haveparasol 129 kr, sokkel til haveparasol 248 kr !
 • Det med parsolen var en rigtig god ting, nu ser det ud til at de grønne alger ikke har så travlt mere og den nye åkande har det synlig bedre. Men der er stadig grøn vand .
 • Jeg skal også have besluttet om bassin skal have anden størrelse og om det skal flyttes. For denne gang skal der lægges en gummifolie som skulle være meget stærkere end den pvc vi har nu.
 • 24 august kl. 7.00 Jeg går ud for at fodre fisk efter jeg har fodret hundene, jeg kan ikke forstå hvorfor mine fisk har været så sky den sidste uge , det gør jeg nu, for lige foran mig sider der en MINK !
  Jeg råber til min mand at han skal lukke hundene ud, intet sker  jeg springer hen til havedøren og kalder på alle 4 hunde, de kommer farende og de er ikke spor i tvivl om at der er mink i haven.
  Den vilde jagt går, og pludselig har vi fået den ind under den sten der dækker det sidste lille vandløb ud til bassinet, Kiki bliver fuldstændig vild og hiver i pumpeslangen som ryger af . Vi stopper straks pumpen .Jeg får den endelig jaget minken ud fra stenen og vips er den sprunget i havebassinet , Erik er nu dukket op på arenaen med sin lille salonriffel . Hundene springer i havedamen efter minken og endnu engang er der vild panik , minken er pludselig væk. Jeg kalder hundene op  af havedammen  og pludselig kan vi se minken igen. Min gamle Blondie  får nu fat i den og Tinka kommer til hjælp , midt i forvirringen har de begge sluppet rovdyret og den er nu i havebassinet igen , men den er hårdt kvæstet og svømmer i overfladen  og Erik kan nu sætte salonriflen imod den og aflive den. Straks er der en af hundene i vandet for at hentet den og de giver den på skift en rusketur for den skal være helt død . Det er nummer 2 mink i denne uge  og nr 3 på 10 dage.
  De 2 andre har vi dog taget i stalden og ikke i haven , men mon ikke de har været forbi havedammen også , siden mine fisk er blevet så sky.

  24 august kl. 20.00 vi kommer hjem efter en lang dag og må konstater at folien i havebassinet må have lidt skade for vandstanden er sunket mere en den plejer, måske jeg bliver tvunget til at tage mine fisk in i  vinterbeholderen før en jeg regne med :((

  26 august , jeg begynder at gøre vinterbeholderen klar til fisk, der er skal hældes at for meget frisk vand i havebassinet . Jeg pumper 900 liter fra havedammen over , så skulle jeg kunne flyttet mine fisk direkte over . Føj det er grønt vand , nu skal mit nye filtoclear bestå sin prøve . Det er ikke let at fange fiskene i det store bassin , så jeg begynder at tømme vand af den, da jeg har fået pumpet halvdelen af vandet begynder jeg at fange de store fisk , Erik og hundene dukker op  og vil hjælpe , hundene får besked på at  smutte , men de nærmer sig ganske langsomt igen det ser jo spændene ud . Efter en god time har vi fanget alle de store guldfisk de 5 koier  2 stør og en skalle , nu mangler bare al guldfiskeynglen, det må ventet til i morgen .

  27 august , jow filtoclear har bestået prøven , vandet er blevet lidt mere klart i den store beholder og jeg renser filteret , fy oh føj det er noget grønt slam der kommer ud . Alle fisk ser ud til at have overlevet og har det godt. Jeg er sikker på at om et par dage vil jeg have helt klart vand men det filter . Tankerne om et lille havebassin kun til  guldfisk  ? Nej nu skal vi have lavet det store bassin først . Jeg tapper 30 liter ud af filteret før jeg er tilfreds  og fylder 30 liter frisk vand i beholderen . Vandtemperaturen er 16 grader det kan jeg nok ikke holde til vinter men der er frostfrit i rummet og det er det vigtigste .

  29 august, vi kan nu se bunden i beholderen og alle fisk befinder sig fint . Dog er der stadig en svag grønlig farver som stadig bliver mindre og mindre , jeg vil gætte på at 1 sep. har vi helt klart vand .

  31 august  besøger vi nogle venner i Galten det er jo ikke langt fra edokoi og jeg benytter lige chancen til at kigge på de store flotte koi'er igen. jeg skulle nu også have et test sæt  til at checke ammoniak i min beholder med fisk . Ikke at der var tegn på noget skidt men jeg syntes mine fisk fylder for meget i de 1000 liter vand.

  4 september. Jeg kommer hjem fra arbejde ,ammoniaktesten siger stadig at det er for højt og jeg skifter 300 liter af vandet og testsætte siger stadig for høje tal.
  Jeg har ondt af de små fisk som er vant til at have 12.000 liter at gemme sig i, så jeg ringer til Jesper fra Jysk naturpleje for at høre om mon de har tid at  hjælpe i weekenden. Jesper er en guttermand han kan da godt forstå at det er synd for mine fisk så selvfølgelig skal vi da have klaret denne sag i weekenden. Jeg skylder nok at fortælle at Jesper er en af vores gode venner .

  6 September , vi går i gang med at grave , resultatet bliver 170 cm dyb og lidt bredere end jeg oprindelig havde tænkt mig. den bliver også lidt længere 15.30 går vi igang med at hælde vand i med 2 slanger, 16.30 ser det ikke ud til vi har andet end et stort soppebassin.
  nu skal vi igang med at grave elkabel ned

  Elkabel står på 86 meter. efter endt nedlægning af kabel står den nu på 11 meter . så et forbrug på 75 meter  er hvad det blev til. der er faktisk et sted mere jeg gerne ville have en kontakt. men det kommer til at blive gravet ned med håndkraft en anden gang.
   

  Udgravning af den gamle havedam

  udgravning er færdig

  gummi er lagt på plads, det var tungt og det endte med at Jesper og Erik brugte gravemaskinen til at trække det tværs over dammen

  Blondie er klar til en svømmetur

  uoverskueligt ? ja mon ikke  21.00  jeg slukker for 3 vandhaner og mangler stadig at fylde ca 40 cm.

  7 sep. jeg åbner for 2 vandhaner kl.8.00, jeg skal have mere vand i for at kunne lave kanterne .
  vi knokler med at få lige kanter og får mere vand fyldt i , sidst på dagen er der en rimelig temperatur og jeg indfanger de store fisk  og sætter ud i dammen igen, yngel må vent til i morgen .

  11 sep. Av, av. Jeg har bestil nogle japanske koi'er til levering i foråret hos EDO KOI 2 stk. chagoi'er til ære for Erik da han bedst kan lide dem der ligner de naturlig og 2 stk. Kohakuer til ære for mig . Erik ryster på hovedt af mig , men han skal nok blive bidt af en koi til sommer !

  13 sep. vandtemperaturen er 14 grader klokken 9 om morgen og amoniaktesten er fin, den siger 0. Vi er faktisk endt med et bassin på 28000 liter , jeg må indrømme at hvis vores lille tipvogn ikke var brudt sammen da vi gravede ud og min mand forsvandt for at lave den, ja så var bassinet nok ikke blevet helt så stort, men Jesper og jeg tænker BIG så han tog lige et par skovlfulde mere. og det var nok godt nok for vi var ikke kommet langt nok ned og er endt med et bassin på 170 cm hvor det er dybest. ( det er dog ikke helt fyldt op endnu da jeg ikke er færdig med kanterne). Alle vores fisk har overlevet deres omtumlede tilværelse den sidst månedes tid og befinder sig godt i  deres nye gamle omgivelser . Ingen viser tegn på sygdom, de var dog lidt sky de første dage i det store bassin .
  Den vinterstue med bassin snurre stadig i hovedet af mig. Måske i 2005 hvem ved ?.
  Vi har fået langt kanten rundt om bassinet . klik på det lille billede for at se det i større format.

  14 sep. arghhhh !havedammen mister vand, den første tanke er mon dog det er lykkedes hundene at ødelægge gummimenbranen. Min mand og jeg kigger på hinanden og finder ud af at  mit vandløb render over og jeg mister masser af vand , så nu må jeg slukke for det. Jeg ved nu godt hvor det er galt (det er det sidste bassin inden havedammen ) men det må vente . skal have lagt fliserne rundt om bassinet først mangler 16m2 .
  troldhasslen som er blevet flyttet eller rykket 2 meter ser lidt sveden ud, men jeg tror der er den varme udstødning fra gravemaskinen og nægter at se den som afskrevet før næste forår !

  23 sep. vi bliver vækket 5.30 hundene vil ud , og de lugter mink !Det er buller mørkt og den render ind under en af vores biler, min mand beslutter at det må ventet til det bliver lyst, men da er minken tæven væk.
  Senere på dagen checker jeg mine fisk de har slet ikke lyst til at komme op til overfladen, mon den mink har været i dammen ?

  24 sep. vi blev vækket klokken en  6.01 om morgen, Jeg hørte en mink skrige udenfor, det må have været katten den har haft et sammenstød med, og hundene var vilde, ja vi skyndte os op og lukkede dem ud , det var ikke helt så mørkt som dagen før, og efter et minut havde vores øjne vænnet sig til lyset . Klokken 6.08 var en stor han mink fanget i havebassinet og aflivet! Det var ikke den lille tæve fra i går som vi først troede.
  Alle snakker om fiskehejre ved bassinet her snakker vi om mink, skal jeg virkelig have hele min have hegnet med minkhegn for at holde dem ude af haven ? Det er faktisk nummer 10 mink vi har aflivet denne sommer, de første 5 har jeg dog ikke dato på , og ja så er der den vi ikke fik :( .
  Hvis vores nye EPDM gummifolie holder til den jagt i morges , ja så tror jeg på at den kan holde selv til hunde, men det vil det næste døgn vise .

  25 sep. , hurra vandstanden er den samme som i går og gummifolien har ingen huller. Jeg tror vi kan kalde den hundesikker . Nu mangler vi bare at mine fisk glemmer den traumatiske oplevelse, de er stadig ikke glade for at komme helt op til overfladen når der er nogle i nærheden af bassinet.

  4.okt. Vi har endelig fået lavet strøm færdig til havedammen .

  10.okt. Jeg slukker for filter og pumpe og gør det rent, hver anden dag samle jeg en del blade op .

  11.okt. besøg hos edokoi for at checke hvordan man laver et hydrofilter og hvad det fylder i en vinterstue. Ja og når jeg nu var her så skulle jeg da også lige have det nye KOI keepers magasin , jubii !
  Erik siger at vandløbet skal laves om, når det nu ikke holder tæt alligevel, uf, det betyder mere gravearbejde.

  13.okt Jeg bliver vækket af en velkendt lyd kl er 6.00, og det er buler ravende mørkt :( . Katten har igen haft et sammenstød med en mink udenfor, minkens hvæsen og skrig er ikke til at tage fejl af. Jeg vælter ud, for at lukke hundene ud, men minken er heldigvis ikke ved havedammen, når det bliver lyst skal vi ud og søge området af , måske vi er heldige at fange den. Jeg skulle ikke have sat mine koikarper og stør tilbage til havedammen, jeg skulle have ladet dem gå indendørs i vinter . Det er altid let at være bagklog.
  Da det blev lyst gik gik vi en tur, hundene viste mig hvor minken havde været, men den var forduftet , og havde heldigvis ikke været ved havedammen.

  22 okt. Ja, da jeg skulle ud og tilse dammen i dag, går min vej selvfølgelig op til fasanvolieren for at fodre fasanerne som jeg plejer. Arghhhhh, der var gjort forsøg på at grave ind til fasanerne, jeg flyver ind på værkstedet til Erik, forlanger at han prompte kommer og iagttager ødelæggelserne. Dommen kom øjeblikkelig, det er Mikkel ræv der har været på spild, denne gang er det ikke lykkes ham at komme ind, men hvad med næste gang ? Erik går straks i gang med at lave en ræve fælde, og jeg er glad for at mine fisk ikke er alt for nysgerrige og håndtamme, for så får mikkel i hvert fald ikke let spild med dem. De er nu også mere eller mindre gået i hi, jo, de kommer og kigger når jeg går ved kanten, men de kommer ikke op til overfladen det er for koldt.

  25 okt. Mikkel har ikke været på besøg siden sidst, men nu står rævefælden klar. Det kolde vejr og en dårlig albue , har gjort at vi ikke er blevet færdig med fliser og planering omkring havedammen .
  Her tilmorgen så jeg fiskehejren lande nede ved søen i marken, han har heldigvis aldrig været på besøg i havedammen. Jeg gik en tur med kameraet i håb om at få et billede af hejren, men den var fløjet .

   

 

 

Startsidste nythavedammenVinterstue

 

copyright © 2003 B.W-H