Havedam 2005

 

Start
Op
Sidste nyt
succes med koi
Orkideer
Pileflet
Bonsai
Have og planter
Turen går til Japan
KHV 2005 Japan
Havedammen fra start
Vinterstue med koier
Natursøen i marken
Nishikigoi
Løse mink
Vandtemperatur 2008
Link
sitemap
English
Jordskælv
prissammenligning
Tyveri
Besynderlige ting
Koi nut
ny side


Op Havedam 2005 Vipstjert

26 marts .
Hvis nogen havde sagt til mig for 2 års side da vi lagede gummidug i at det ville ikke vare længe inden jeg lavde det om , havde jeg bare rystet på hovedet og sagt det holder 20 år.

Nå men jeg har tømt sumpdammen for vand og har pumpet mit damvand fra den stor dam over i sumpdammen, flyttet mine 3 store koier , nogle guldfisk og mine stør. jeg mangler dog nogle guldfisk og noget koiyngel, de syntes ikke at de skulle fanges i går. Så nu pumper jeg det meste vand af den store dam og så skal jeg nok fange de små bette kræ.

Nu kan du så spørge om hvorfor jeg sådan flytter med mit vand, det simpelthen for at stresse mine koier mindst mulig vi har trods alt kun 9-10 grader varmt vand i havedammen lige nu, absolut ikke det optimale, men vi skal i gang efter påske med at renovere den store dam. Når den så er færdig kan mine fisk komme tilbage i den dam hvor de høre hjemme og jeg kan gå i gang med at lave sumpdammen færdig.

Her til morgen ser de ud til at befinde sig udmærket i den lille 6000 liters dam. De har kun en luftsten, men jeg regner med at koble lille hjemmelavet filter på med biomåtter i. en af de første dage. Jeg har dog et lille problem , jeg har ikke den rigtige pumpe der passer til dammen for den bruger jeg inde i stalden til det koiyngel jeg tog ind for at være sikker på at der var noget der overlevede, og det var vist godt jeg gjorde det for det ser ikke ud til at der er mange der har overlevet ude. Men man må da sige at dem der har overlevet , de er stærke !

Mit projekt med at sænke vandhyrasinter ned på bunden af dammen virker ikke de er total døde.

27. Marts.

Den gamle gummidug er trukket op så nu er der kun et stort sandhul.

Jeg er klar over at jeg stadig vil have problemer med de grønne tråde for der er sol på dammen fra morgen til aften. Men nu er vi klar til at lave bunddræn, og håber at planen holder og at Lars fra www.edokoi.dk kommer på onsdag,jeg har nemlig bestilt ham til at lave min dam rigtig.

Mine koier har ikke taget skade af at blive flyttet, men de blev jo også flyttet med deres eget vand. Jeg har dog ikke noget filter kørende hos dem, men en luftpumpe og så udskifter jeg lidt vand hver dag.

30 Marts. Lars kom som lovet i dag. Bundræn er lagt i, og vores gode nabo Knud, måtte tilkaldes da vi skulle lægge EPDM gummidug i .

I næste uge skulle vi så gerne i gang med filter og kanter . Da det er det rene sand vi har her, er vi nødt til at involvere en murer i projektet, for at være sikker på at kanterne holder .

 

 

 

3. April ,min murer dukker op for at se på sagen, av, han forlanger at gummidugen skal lægges ind på midten, så han kan komme til at støbe kanterne ordentlig med en forskalling. Desuden kan han først afse en mand til projektet den 11-13  April., men det egentlig også flot, at han kan kringle den så hurtig med så kort varsel. Så jeg tømmer vandet af igen .

4 April . Ja så skulle det sidste vand af og jeg er nødt til at skal ned i hullet. På med gummistøvlerne og ned. UF ! Jeg havde glemt der var hul i de støvle , men af kom det sidste vand og jeg skal have fundet et par lange pinde til at lægge dugen ind over så vi kan komme til .

11. April. min murer holde hvad han lover ! Kl. 7.00 dut trillede han ind i indkørslen ! Jeg havde ikke engang fået min morgenkaffe. Så jeg måtte spring for jeg havde lovet at være håndlanger. Nu bliver det lavet rigtig. Det vi skulle have gjort første gang, det laver vi nu. Der bliver støbt en cementkant så kanterne ikke skrider ! Der er også blevet lavet plads til ekstra udløb.

.

 

Det Man skal gøre når man har sandjord som mig er at først grave en rende og så hælde cement i. derefter kan man så grave ud til dammen. Derfor har vi sat forskalling op. og nej den skal ikke være kvadratisk og snor lige .

13 April, så fik vi støbt færdig:

14. april . Forskalling kommer af og jeg er begyndt at jævne divers småskader samt grave noget jord væk der er for meget.

15. April, Yes så er vi i gang med at fylde vand i , jeg mangler at få lavet vandhaner til solution i filtergraven. Samt at grave det sidste der hvor vandfaldet går i dammen.

Jo vi skal nok være klar på Tirsdag, til at lave kanter og filter.

17 April ,Der er ikke sket så meget med vores havebassin her i weekenden, men vi har da fået lavet vand ned til filtergraven, det skal vi jo bruge til solution. Jeg har valgt at få haner med mulighed for at bruge 3/4" slange det gir lige lidt mere, så med tiden vil alle de gamle vandslanger blive skiftet ud til 3/4". Nu tror jeg vi er klar til at gå igang på Tirsdag.

19 April . Yes, så vi klar Poul Kommer til tiden, men hvor bliver Lars og Karsten af ???. da Lars er 20 minutter forsinket ringer jeg til ham for at høre hvor de bliver af , joo, de troede nok de var ved Kjeldbjerg ! Altså de er kørt for langt. Lars's GPS (Karsten med kort) virkede ikke helt efter ønske, meen det er jo også langt ude på landet vi bor! Tingene skred rimelig godt, men vi blev ikke færdig med filter og kant, klokken blev mange og vi var alle ved at være trætte, såå vi gør færdig efter bededagsferien . Granitkanten er vi færdig med. Vandfald mangler helt. og det er ikke alle samlinger i filtergraven der er færdig.

Vi nåede dog så langt at jeg kan smide en pumpe i og begynde at lade vandet roter, det gør jeg dog først i morgen. Vi ender på ca. 32.000 liter når jeg er færdig med at lukke vand i.

.

Det ser mere eller mindre kaotisk ud rundt om dammen, meen når jeg har brugt en ½-1 time i morgen på at rydde op og staple og rive , fjerne jordbunke osv. så vil det se mere overskuelig ud.

23 April. Murer Egon er en knag, han kommer Lørdag morgen kl 7 og arbejder hele formiddagen med at få lagt en kant hele vejen rundt om dammen , til at holde granitstenen og gummidugen på plads.

Det tager længere tid end jeg regnede med først til frokost var vi færdige, men nu ligger der også 2 sten hele vejen rundt i cement, så nu render damkanten ingen vejen. Jeg tager selvfølgelig Egon i forhør  om hvornår jeg må begynde at lægge jord op til kanten og lægge al terrassen om, og for bud om at i morgen må jeg godt begynde, men træde på det han har lagt i dag, det skal jeg ikke gøre før på mandag.
så det er nok kloges jeg holder mig fra det resten af bededagsferien, men så kan jeg jo evt. begynde på den lille dam, der er nok at rive i.

 

Ja vi mangler stadig meget, men nu vare det ikke længe inden at dammen og filteret kan køre. Vandfald mangler forsat. Det kan jeg faktisk godt komme til at arbejde på i dag uden at røre selve damkanten. Det er faktisk også en stor ting hvis jeg kunne få det gjort færdig i dag eller i morgen.

 

24 April. Vandfaldet afprøves inden jeg skær gummidugen til. Ak ja der mangler meget endnu inden jeg er færdig


Ja , Så er vandfaldet næsten færdig , det kan køre. Vi mangler dog nogle små justeringer, Blondie går ved kanten ganske som hun plejer, bare med den forskel at nu vipper granitstenkanten ikke under hende mere :-)

25 April

Ja, nu begynder det at ligne noget, gummidugen er blevet skåret til, det kostede en hobbykniv, for engang ned i fliserne også var bladet ikke meget vær.

Så mangler vi bare at Lars, kommer og lave filter færdig, tag på filtergraven, terrasserne skal lægges om og så lige alt det andet.....

27 April. Jeg har fået pillet en del af terrassen fliserne om og føler jeg har fået arme som en abekat.

Da jeg manglede nogle overgange 50/110 mm fra filter til kloak, tænkte jeg det var en god ide at holde en pause og køre i råd og dåd . Der fandt jeg et timerur til udendørsbrug med 3 ben og det hele til 149 kr. , den måtte jeg eje, det var jo lige det jeg skulle bruge til mit vandfald.

28. april 11,2 m2 fliser er ankommet

29 April, så er alle fliser fjernet, og jeg mangler at grave 5-6 cm væk over det meste af arealet.

På søndag starter vi med at lægge de  ca. 30 m2 fliser, men det bliver ikke gjort på en dag, for vi er ikke uddannet brolæggere, og det skal ligge ordentlig.

1. Maj. For i ikke skal tro vi slapper den den første maj, så kan i her se begyndelsen af fliserne, vi mangler dog forsat ca.11 m2. +???

En ting har jeg lært i dag, og det er at jeg skal ikke være brolægger i mit næste liv, for det vil jeg aldrig kunne holde en ordentlig timeløn ved, for slet ikke at tale om at holde til det.

4. Maj, Karsten  fra Edokoi dukkede op kl. 9 for at lave filter færdig. Jubii, nu er vi kørende.
Efter at mit filter og uv har kørt i 2½ døgn har jeg nu en sigtbarhed på 110-120 cm mod 20 cm da Karsten var her, så et par dage mere ,så ser vi bunden det er jeg helt overbevist om . Nu hedder det havearbejde og overdækning af filtergrav , samt lægning af de sidste fliser.


12 Maj , jubii, nu kan vi se bundrænshatten og min stør suser rundt nede på bunden. Vi Arbejder stadig med fliser, og det tager lang tid, for jeg vilikke have en vibrator ind i haven, det har vi prøvet en gang. nu håber jeg bare at vejret holder her i pinsen, så vi kan blive færdig.

16 maj alle terrasser er færdige ved havedammen, jeg overvejer en lille stenbro  ved vandfaldet, og vi skal have sået græs.

Udebygningen med de gule mursten er en torn i øjet på mig , og jeg spekulere på om jeg skal male væggen ellr om , jeg skal lade planter kravle op af muren, for at dække dem.

24 Maj jeg flyttet min Shiromuji ud i haven sammen med min lille sky Kohaku, og nu er min shiro muji bestemt ikke tammere :(. men jeg har aldrig haft så klart vand før :-)

26 Maj , jeg flytter endnu nogle små fisk ud i havedammen, da de har svært ved at komme til fadet blandt de store i vinterstuen.

27 Maj, den en af mine små kohakuer har desværre skadet underlæben enten ved transport eller ved at rode nede på bunden i lidt af det grus der er faldet ned, forløbig vil jeg vente og se hvad der sker.

28 Maj, jeg kommer ud tidlig morgen, og der er en frygtelig uro i havedammen, jeg frygter det værste, men ser hurtig at de er i gang med at gyde. Gydebørsten som hænger ude midt i dammen ignorere de fuldstændig  og klasker mod siden af granitkanten, så jeg skynder mig at flytte gydebørsten ud langs kanten på bassinet.

Min kat er vældig interesseret og er mistænkelig tæt på at lave et forsøg på at fange en koi, så han bliver slæbt indendørs, et split sekund er han ude igen for konen havde jo ikke lukket vinduet .

11 juni. Jeg ar taget nogle af de små koier fra vinterstuen og sat ud i havedammen, da jeg har følt at de har haft svært ved at komme til fadet for de store. De befinder sig svært godt i havedammen og fladt hurtig til, ingen af dem har været håndtamme i stuen, men måske det kommer nu hvor der er lidt mere ro omkring fodringen.
Min Shiro muji som var håndtam da han gik indendøre mener forsat ikke han skal være håndtam efter han er kommet ud, men var kun 10 cm fra min hånd sååå mon han ikke snart overgiver sig ?
det hænder af og til at der er en koi der gnider sig mod bunden, men jeg har ikke kunne finde noget i skrabet, så vi venter med at behandle. Jeg ved jo ikke hvad det er der skal behandles imod. Jeg har derimod givet dem lidt clay ( ler ) et tips jeg fik fra Kim og Sanne og det gav ro.
Ellers går tingen som planlagt filteret køre godt og der er stor tilfredshed med solution som er medvirkende til at vi har flot klart vand til trods for at der er sol på dammen fra morgen til aften.
Nogle få steder er der lidt trådalger der har fået fodfæste og de kan ikke fejes, af de sidder fast , de får foreløbig lov at sidde de er jo med til at bruge at den nitrat der kommer i vandet.

19 juni siden den 9 juni er midt vand begyndt at blive grønt, Lars siger det fordi mit vand er begyndt at modne, men nu er kones tålmodighed ved at være opbrugt for trådalgerne er også ved at fåfat i en såden grade at de ikke kan fejes af, så nu prøver jeg med en gang ecopure inden de får rigtig fat og håber så at det måske også vil hjælpe lidt på det grønne vand . Auqadry 5 har jeg prøvet i sumpdammen og der har jeg trådalger og må bruge bambusstokken en gang om ugen så derfor vil jeg nu prøve med ecopure det har jeg ikke prøvet før.

20 juni. ecopure har fået en masse trådalger til at svømme op i overfladen, arghh, så jeg fare lige ind til plantorama og køber en overflade skimmer , som skal køre midlertidig , det har klaret midt vand lidt men ikke nok , jeg må forsat vente på at mit vand bliver færdig med at modne. vandtemperaturen er gunstig for grønt vand,.må jeg nok sige se mine data på vandtemperatur i havedammen

28 juni det grønne stortrives og jeg har nu købt nogle mikroorganismer der hedder BZT som skal æde det grønne, disse organismer er ganske uskadelige for koier hunde og katte og andet kravl der kommer ved dammen .BZT skal dog have et par uger inden det begynder at virke rigtig så nu må vi bare vente.

29 juni. Det grønne har stadig fat, pumpen yder det den skal, men men men....,efter en snak med Lars i dag blev vi enig om at jeg skal skille mine uv lys ad og se hvordan kvartsglassene ser ud, det ikke helt så godt som det kunne være det er kommet et tyndt gult lag som ikke er let og fjerne, men det lykkedes næsten på den ene. da jeg ville til den anden UV så ville jeg tage mit reserve kvartsglas frem, ak oh ve, da jeg tog det ud af skabet smadrede jeg det, så det andet glas har vi ikke gjort noget ved. Det kommer til at vente til jeg er kommet mig over forkølelsen, så går turen til edokoi .

1 juli. det grønne har en besynderlig farve, det ser ud som  det grønne har det dårligt og sødoktoren siger at i løbet af ca 2-3 uger skulle der gerne være klart vand, mit UV lys er slukket for det kan skade de microoganismere der skal æde det grønne, dette er et virkelig spændende forsøg.

Tænk hvis jeg kan sparre 110 watt i timen !

Anyway de sidste 7 dage har mine koier i den store havedam været ekstrem sky, jeg er ikke klar over om det skyldes vilde katte eller om det er fordi at fiskehejren åbenbart syntes det er smart at overflyve vores gårdsplads og havedam. Her til aften de vi sad ude på terressen i gårdspladsen og fik vores aftensmad , ja så kome ham den langhalse lige hen over os i lav højde , det var helt utålig lavt.

Min Erik siger at en overflyvning af dammen er nok til at sætte en skræk i vores fisk :-(((, mens jeg sidder og skriver dette kommer den langhalsede fiskehejre og lande ved søen nede i marken, og jeg kan ikke gøre en dyt for de er fredet, men jeg kan gå en ture og klappe ham væk fra søen, måske han bliver han træt af  vores matrikkel.

3.juli vi har forsat grønt vand, men det jeg kan se er at de få trådalger jeg har , er begyndt at se meget syge ud, samt  de alger der plejer at komme op til overfladen sidst på dagen de kommer ikke mere.

8.juli mit vand er om muligt endnu mere grønt, men tråd algerne dør

den hvide skål er kun 10-15 cm nede i vandet, nu var det jo ikke lige trådalger der var mit store problem , så jeg har taget kontakt til sødoktoren om det kan passe at jeg skal have uv-lyset slukket. Så nu vente jeg på at han får svar fra USA

11.juli havedammen har forsat grønt vand og PH værdien er rendt løbsk , den er 10, så i går har jeg skiftet en masse vand samt tilsat 170 gram biobalance for at hæve gh og kh værdien . det vil jeg også gøre idag igen. UV lyset er tændt igen. her til morgen er ph værdien heldigvis forsat på 9 så lidt har det hjulpet , gh og kh er dog forsat lav, så jeg forsætter med at tilsætte biobalance. De få trådalger der var er døde så dem virker bzt godt på, men svævealgerne er sejlivede. De vil ikke død. Lad mig få mine trådalger igen og klart vand.....

12 juli  Yes så vinder vi kampen over ph-værdien, her til aften er vi på 7,9 så skal jeg bare lige have hævet min KH og GH lidt, så kampen er ikke over endnu. Mine fisk har det heldigvis forsat godt og er skrup sultne her til aften, jeg har nedsat fodret lidt, for ikke at risikere at mit filter pludslig laver knuder, sigtbarheden er ikke helt god, men jeg kan i dag skimte mine fisk nede på 80 cm, for 3 dage siden kunne jeg end ikke skimte folder i gummidugen 20 cm nede., så dagen idag har været en rigtig god dag.

20 juli så har vi atter krystalklart vand og kan se bundrænet,PH er stabil på 8,0. og nu ville jeg så til at behandle med bzt igen for at kvæle de lange grønne som er begyndt at dukke op, men ak , banditten Baba har slået til, og har i et ubemærket øjeblik hugget posen med bzt microber og spret det over den ganske gårdsplads. Nej det duer ikke til at bekæmpe ukrudt . Så nu må jeg have ringet tiil sødokotoren og have nogle nye.

8 august, nu har vi sørme fået lavet taget på filtergraven , det var selvfølgelig KHtag der lagde tagpap på,så mangler vi bare at få sider og isolering på , så er vi klar til vinter. nej, jeg mangler faktisk også at finde ud af hvordan dammen skal overdækkes.
Ellers står alt godt til , glade og tilfredse koier, med stor appetit. Jeg har dog fornemmelsen af at der har været noget ved dammen som har gjort mine koibasse ekstrem sky.
vi døjer med lidt uklart vand, men det ser ud som om at BZT er ved at få fat i algerne nu. Tålmodighed er en dyd, men hvor er det svært.

7.sep. kvartsglas i uv rør er renset igen.

8.sep. mit vand bliver mere og mere grønt igen, sigtbarhed 40 cm. Jeg har tænkt mig at lave et lille eksperiment, jeg vil afmonter den ene uv, og lade min oasepumpe 8000 liter, køre igennem den . simpelthen for at se om det vil gøre en forskel. , det vil betyde at i stedet for at belyse 14000 liter i timen vil der blive belyst ca. 20.000 liter i timen når vi tager højde for tryktab .

16 sep.

jeg har fundet en leverandør af tomme østersskaller, yup !

Hvad vil konen dog med dem ? jo hun vil hæve KH og GH værdierne i havedammen.
Først skal der dog lige renses for rådne østers og andet skidt. jeg har grovsorteret dem, i dem der er lette og rense og dem der kræver lidt mere arbejde.

Så skal de skylles og lige have en hurtig skoldning, så alle dårlige bakterier er slået ihjel , derefter skal de knuses , dette når jeg dog ikke før på søndag, men det bliver spændende og se resultatet. Det skulle efter signe være et meget effektiv produkt til at hæve kh og gh.

Mere følge senere om dette projekt. Men foreløbig en stor tak til min østerskalle leverandør.

17 Sep. Rim på græsset her til morgen , nat temperatur 2.3 grader og havedammen er helt nede på 13 grader, det helt bestemt nu vi skal til at holde igen med fodring og gå over til weatgerm.

 

 

 

Startsidste nythavedammenVinterstue

 

copyright © 2003 B.W-H