havedam 2006

 

Start
Op
Sidste nyt
succes med koi
Orkideer
Pileflet
Bonsai
Have og planter
Havens fugle
Turen går til Japan
KHV 2005 Japan
Vinterstue med koier
Natursøen i marken
Nishikigoi
Løse mink
Vandtemperatur 2008
Link
sitemap
English
Jordskælv
prissammenligning
Tyveri
Besynderlige ting
Koi nut
ny side


Op Sumpdam 2005 Sumpdam 2007 Sygdom Havedammen 2003 Havedammen 2004 Havedams beboer 2005 havedam 2006 Havedammen 2007 Havedam 2008 Havedam 2009 Galleri Skitse over dammen12.01.2006 :(  isen er væk fra havedammen og jeg finder 2 koier der er væltet om på siden. den ene ligger højt oppe i vandet helt inde ved kanten, og den har fået en skade i rygfinnen , Erik siger at han er sikker på der har været noget efter dem.  Jeg laver foranstaltninger til at tage dem ind i en balje til langsom opvarmning. (rumtemperatur  i stalden  ca. 10-12 grader ) i løbet af et døgn .

Der er ingen parasitter at finde og ingen andre synlige tegn på at der er noget galt kun at de vælter om på siden. men 1-2 grader koldet vand det heller ikke for sjov .

En snak med Lars Lyngkilde Edokoi  , som anbefaler at jeg gir' dem 50 gram salt pr. 100 liter.  ( 500 gram pr 1000 liter  . )

Senere på dagen tager jeg en snak med Maria ( tossehuset ) sådan lige for at checke det der med salt og hun foreslår at jeg også giver elbagin samt at jeg går lidt højre op med salt  ( 0,3 % på 3 dage ), men for at det skal have en ordentlig effekt med elbagin, skal jeg lige op på 20-22 grader først .

Foreløbig skal de nu lige op på højkant og have den optimale temperatur .

Det skal ingen hemmelighed være at jeg  brændende ønsker mig en overdækning samt opvarmning til 12 grader af havedammen .

13.01.2006  kl. 6 om morgen er jeg ude for at se til mine koibasse, De er steget fra 1-2 grader til 6 grader, ikke just en voldsom stigning, men de er begge oppe på højkant igen.

I dag skal de have 100 liter vand mere og gå i , samt lidt mere salt. og temperaturen skal hæves yderlig.

14.01.2006 der stadig liv i begge koier og de svømmer normalt.

Vi er nu på 14 grader og skal så op på 20 grader, jeg tilsætter yderlig salt så jeg er på 300 gram til 200 liter

11.02.2006 de 2 koier som jeg måtte tage ind har det fint nu , men vi er desværre nødt til at holde dem inde resten af vinteren.

Vi har haft et par næsten isfri dage og jeg har kunne se ned til de andre som stadig går ude, og det ser ud til at de klare det fint .
Her til morgen var der is på igen og det var rigtig flot vejr.

18.Feb. Isen er væk men vandet er forsat alt for koldt til at jeg ønsker at tage en svømmetur sammen med mine koier. Trådalger er der forsat, men mine koier bruger dem til mere elle mindre at gemme sig i dem, ingen tvivl, der skal laves en form for gangbro de kan skjule sig under, samt der skal laves en form for skygge så de grønne ikke har så let spil. Jeg kan se at nogle af mine koier har lidt småskader på finnekanterne, samt 2 har noget der ligner en lille plet med carp pox, men det ser ikke ud som om det udvikler sig, så jeg har ikke tænkt mig at gøre noget ud af det før vi får lidt varme i vejret .

Hvad være er Mister mulvarp er på krigsstien igen, Jeg har idag forsøgt at drukne ham og jævnet de fire skud han har lavet i min have. I morgen sætter jeg fælden, desværre går han meget dybt på denne årstid så det bliver svært at sætte fælden , men han er erklæret krig , det ganske vist.

20.02.2006 Mr. mulle har slået til igen! og fælderne har ikke klappet :(.

Mine stakkels koier, gemmer hovedet i det grønne .

Ja vi må spekulere i noget som de kan skjule sig i, ingen tvivl om det. Billedet er ikke specielt godt, men med overskyet og ikke for meget lys var dette det bedste jeg kunne præstere.

21.02.2006 Vi sidder i vinterstuen og får frokost, pludselig ser vi mr. mulle skyde ude i haven et sted hvor der ikke er sat fælder. Erik fare ud med haglbøssen og det blev mr. mulles endeligt . Så mon ikke jeg kan samle mine fælder sammen for denne gang.

04.03.2006 de fantastiske stære drikker ved havedammen

.

 

10.03.2006 til trods for minusgrader , så syntes stærene at det er tid at bade i havedammen og der er mange af dem

30.04.2006 Dagen bød på en tur til Edokoi, jeg havde en del ting jeg skulle have fat i , blandt andet nye pære til mine uv-lamper for de er ved at være et år gamle. Mere foder skulle der også til ,lige pt. bruger jeg takasumi mix inde i vinterstuen, i havedammen startede vi op med kusuri weatgerm  samt lidt takazumi vital . En snak med lars omde lange grønne i havedammen, gjorde at jeg prøver noget nyt i år. Hvis de virker høre i nærmere om det .

Ude i plantehaven , ak ja jeg lod mig friste til flere skønne planter, nogle sommerplanter til en af mine krukker , lidt annemoner og akelejer til de store hække og Annette  havde lige nogle rododendron dem måtte jeg eje.

Da jeg var ved at læsse min bil kom der pludselig kendt folk og jeg blev mødt af "hvor godtfolk er kommer godtfolk til" rigtig hyggelig at rende i jer fra Ålborg, vi fik en hurtig snak  og jeg fik ikke sagt ordentlig farvel ,for jeg havde pludselig travlt med at skulle hjem og opdatere min hjemmeside, hvordan kan det nu være ????? ja det ved kun dem fra Ålborg.....:-)

07.05.2006 efter vi i flere dage har haft en vandtemperatur på 16 grader om morgen besluttede jeg at de små inde i palletanken skulle sættes ud i havedammen.

08.05.2006 ingen tvivl om at de små kan lide de nye omgivelser, men garnitkanten kan de nu ikke spise. Jeg tror i kan fornemme at "das Grunes" har fat men slet ikke med samme styrke som sidste år, jeg har en klar fornemmelse af at der er noget der virker .

Granit kan spises ? ja / nej ?

Almindelig koihygge

Okay her har vi så miss butterberg på 30 cm, men jeg tror ikke den kan slå tossernes :-)

09.05.2006 nu kan du så sidde og tænke , checkede kone for parasitter inden hun lukkede sine fisk sammen, ja det gjorde hun, og derfor er der intet nyt på parasit siden . Havde der været noget at finde havde hele baduljen fået en omgang, også filteret, her skal vi nemlig ikke nyde noget af at bypas filter. Dette får mig til at vende over til mine parasitsider og lave lidt opdateringer der alligevel .
For at vende tilbage til havedammen så er alle dammens beboer godt tilfreds med systemet , ingen er sprunget af dammen, og nogle af dem som jeg aldrig har kunnet komme til, har været henne og spise af hånden, for alle mine små chagoier er jo håndtamme og vandt til at blive håndfodret , og de gamle kunne jo nok se hvem der fik at spise, jo det hjælper godt at have nogle der vil spise af hånden. Med tiden vil det være nødvendig at jeg sælger nogle af mine koi i havedammen, for lige nu har jeg 28 "små" den mindste er 30 cm , heraf 4 magoi 13 chagoi 3 soragoi 1 goshiki 7 kigoi. Ja så er der jo også alle de gamle 3 israeler som stadig ikke er håndtamme, 2 kohakuer 2 ogon 1 hijaro 4 koromo . Og så er der lige 2 stør..... ja det var vist det.

21.05.2006 der er ingen tvivl om at de grønne trådalger har ikke så godt fat som sidste år, og at de ting jeg købte hos Edokoi har en effekt indtil vidre. Jeg skal også have skiftet mine uv rør, de har nu kørt over et år, så det er ganske bestemt på tide. I dag skal Lake relife tilsættes igen , så må vi se om det kan klare lidt af det grønne vand også . Så jeg venter lige et par dage med at skifte uv.

25.05.2006 Det er koldt derude og det lige før man føler at "sneflokke kommer vrimlende" som Åkjær skrev. Her til morgen var der kun 13 grader i havedammen så fodring blev kun halv ration og så gav jeg dem lidt kusuri clay at lege med, et eller andet skulle der ske, jeg må nok også heller tænke lidt på at få skiftet den uv. Igår kom der sten så jeg kan lave sider hen til filtergrav. Jeg endte med at det blev cementsten som passer til resten i haven .

26.05.2006 En bro er ved at blive skabt....

04.06.2006 I dag har jeg forsøgt mig med at tage billeder til koi show det slap jeg ikke helt godt fra, specielt mine koromoer får jeg ikke den rigtige farve frem, de fremtoner helt sorte på billedet :-(( . så jeg må prøve igen i morgen , og det bliver.
Nu jeg havde fat i en del af mine koi, fik jeg da også målt et par af dem

Budo koromo 40 cm
Store Ogon 40cm
Kohaku 35 cm
Goshiki 25 cm
Lille ogon 34 cm
Magoi 23 cm
Gamle showa 36 cm
Shiromuji 46 cm
Koromo 38 cm

17.06.2006 vi har pt. en sigtbarhed på ca. 60 cm, jeg er ikke i tvivl om at min gangbro som laver skygge er medvirkende til at vores vand ikke er totalt grøn og en sigtbarhed på 10 cm som sidste år, så nu vil jeg tænke i mere skygge, trådalgerne drille midt bunddræn, så jeg kæmper lidt med at jeg ikke kan køre fuld flow på pumpen.  Det regner jeg med at jeg finder en løsning på meget snart.

20.06.2006  Jaså køre klatten, mit havedamsvand er fint , men lidt grønt. Da jeg fodrede mine koi idag, syntes jeg det så ud til at mine 2 kohakuer er ved at miste farven.... se : Kohaku hvor farven forsvinder .

Da jeg indfangede de 2 kohakuer, fik jeg også en koromo i nettet, pludselig fik jeg mistanke til at der var noget galt, hun plejer jo og være fin hvid på det hvide og det var hun ikke , svag rødmen fik mig til at tage et skrab og ganske rigtig der var Fluke, heldigvis har jeg noget til at behandle med, så jeg behøver ikke at køre efter det.

Det ikke fordi at jeg fandt mange fluke, men jeg fandt en enkelt på alle 3 uden at gøre mig specielt umage med at tage de steder hvor man tiest tager skrab. Så derfor behandler jeg med flubenol , dette skader ikke filteret og det er effektiv.

22.06.2006   Vandet er blevet mere klart, sigtbarhed 1 meter, ja det er mærkelig, måske man bare skal have tålmodighed .  Den 19.06 fik jeg jo skiftet nr 2 uv rør, samt at jeg tilsatte lake relife igen igen.... eller har det været de sidste dages køligere vejr med mindre sol ?

23.06.2006  Jeg har bestilt et produkt fra england ,der skulle slå trådalger ned. det hedder Viresco Koi .
Så nu venter jeg bare på at det skal komme . Vi er nu derhenne at vi har sigtbarhed på 160 cm , så mon ikke vi kan se bunddrænet om en dag eller 2.

I mellemtiden har jeg fået et andet råd som jeg gerne vil dele med mine læsere , selv om jeg vil prøve det  viresco koi først. Måske jeg kan få tid at sætte det på senere, men det handler altså om Zinc Oxide  casnr. 1314-13-2 .

24.06.2006 tilsatte jeg 12 gram virescoTM koi ;så må vi se hvad det går , for lake relife får ikke de lange til at slippe kanterne.

27.06.2006. Jeg kan i dag for første gang i mange uger se kanten af bundrænshatten. , så jeg tror jeg lige vil give det et par dages chance mere ellers hedder det Trådagler opskrift fra Belgien. Som det ser ud lige nu, så er der en lille chance at tråd-algerne måske vil slippe inden for de næste par dage, deres vækst ser i hvert flad ud til at være stoppet helt, Men vi har jo også lavere temperatur......., det er da heller ikke til at regne med en dyt.

I dag har jeg også chekket for fluke og det ser ud til at de er væk, jeg er dog ikke helt tilfreds med min koromo men kunne ikke finde nogen parasitter, så jeg holder øje med dem et par dage mere og tager evt. et skrab mere om et par dage.

Vandparametre er forsat fine, ph kunne være lavere, ligger på 8,5 .

09.07.2006  Vi har været til barnedåb hele dagen og kommer hjem, jeg suser ud i vinterstuen og foder, vidre til havedammen, og så spreder mystikken sig, mine ellers så tamme koier er pludselig blevet meget sky, men der er ingen tegn på at der mangler nogen eller at der er nogen der er skadet.

10.07.2006 I dag er det lykkes at få et par stykker til at komme og spise af hånden, men der er ingen tvivl, et eller andet har skræmt dem mens vi har været væk. :(

11.07.2006 Jeg har forsat ikke den ringeste ide om hvad der har besøgt min dam i søndags , men jeg har da fået et par stykker mere til at spise af hånden igen. Fasanerne virker ikke som om de er blevet skræmt.

15.07.2006  jeg  har fundet lidt skrammer på en af mine chagoier i havedammen, han har faktisk gemt sig den sidste uge, men kom frem i går, Der er ingen tvivl om at det må relatere til sidste søndag, hvad det så end har været. Jeg behandler ikke endnu da det ser ud til at være overfladisk, så jeg håber det heler af sig selv.
jeg arbejder på at få noget webcam til at køre på havedammen, håber jeg får det op og køre inden for de næste par uger.

Og så er det jo blevet så moderne med koi-Certifikat, så jeg har lavet ægte certifikat på mit eget opdræt.


læg mærke til at her har vi skam også oplysninger om forældre. Jo jo vi kan skam også lege med.

Jeg må også heller få lavet et koi_certifikat på alle de andre koi jeg har, det jo rart at kunne fortælle hvor de kommer fra og har man det på papir så er det jo let at finde frem. Der har jeg desværre ingen oplysninger om forældre. ;-)

Nej koien er ikke chippet, men jeg har faktisk tænkt mig at undersøge hvad det ville koste at chippe mine dyre koi.

For det ville være en ekstra sikkerhed mod tyveknægte.

16.07.2006 Dejlig sommervejr og en tur til edokoi efter det nye lækre frostfoder. Der møder man selvfølgelig kendte mennesker som sædvanlig, mon de bor der ude ?

Det tør hurtig op og koierne syntes det er godt :-) . 24 grader i havedammen, det bare godt. det især godt når man har fået klart vand :)

Jeg har også fået taget et billede af min lille chagoi der er blevet skadet. Behandler dog ikke da det ser ud til at være overfladisk.

Erik mener måske kat eller mink  Læg mærke til de 4 ridser oppe på ryggen. Nu lader jeg gå en uge eller 2 , så længe det ikke er værre, så går det jo nok .
 

25.07.2006 i går var slet ikke en god dag. stukket af en myg , bidt af en tæge og mistet en koi.
Vi havde været i byen og spise, da jeg kommer hjem om aftenen, ser jeg der ligger en død koi på græsset og der var ingen synlige tegn på at der skulle være noget galt, så idag skal alt checkes, både vandkvalitet og chek for parasitter.

Rigtig surt at finde en 35cm stor koi på græsset.

Så denne fyr er ikke mere. Nej ,han var ikke speciel køn, men jeg  har haft mange oplevelser med denne koi, han har været noget af en springfisk og altid svær at fange. Han har præsteret at tage en flyvetur på 2 meter fra den store ketcher når jeg har villet fange ham for at checke for parasitter, Så da jeg flyttede ham ud i havedammen sidste år lovede jeg mig selv at han bestemt ikke ville være den jeg skulle checke som første fisk, hvis jeg havde mistanke til parasitter. Han var også den ene af dem jeg måtte tage ind midt vinter, det overlevede han også.
Jeg er ikke helt vild med at disse "uheld" sker når jeg ikke er hjemme.

25.07.2006  min lille Chagoi er helet fint.

Der er kun lidt mørke mærker tilbage, denne hurtig heling tilskriver jeg at vandet er godt , havde vandet ikke været i orden havde det nemlig ikke helet, så ville det endog have været værre . Godt jeg ikke begyndte at lege doktor , det ville bare have stresse den lille fyr.
Desværre har min lille ginrin chagoi fået en grim skade, det vil tage lang tid inden den ikke er synlig mere, foto kommer senere.

11.08.2006 Ja det køre godt her 7-9-13 sunde og rask fisk, og de har forsat ingen af der berygtede symptomer som zink skulle kunne give, tværtimod, evig sultne er mine koier og det er halv dyrt, men hovedfoder er takazumi og det er til en fornuftig pris i forhold til så mange andre produkter. De vokser alle godt så man fristes til at lave en måling på et par stykker af dem. Et lille tip har du den miste mistanke til parasitter, så det nu du skal have det chekket, men vi stadig har en vandtemperatur der gør at du kan behandle.

24.08.2006 De køre bare derud af, zinkoxyden hjalp og fik bugt med alle trådalgerne , så i år har vi haft stor for fornøjelse af havedammen og har også kunnet se vores stør, som roder rundt nede på bunden det meste af tiden.
Pest eller kolera - bunddræn der stopper af trådalger eller behandling med zinoxyd som der måske på lang sigt skader mine koi. I år valgte jeg zinkoxyden næste år vil vi prøve med mere skygge fra starten af sæsonen, for ingen tvivl om at vores bro havde god effekt i kampen om det grønne vand .
Kan vi undgå kemikalier og diverse andre tilsætningsstoffer som zinkoxyd , aluminiumklorid , diverse fosfat remover eller saltsyre så er det langt det bedste. Jeg har i år haft stor held med at hæve og stabiliser  KH og  ph med østersskaller ude i havedammen. Så jeg håber jeg kan få fat i nogle flere for så skal det nemlig i vandet i vinterstuen .

Der er ingen tvivl om at vi nu er sidst på sæsonen her til morgen var vi på 18 grade i havedammen , og det er første gang siden en gang i juni måned. Jo sommeren går på hæld og har man mistanke til parasitter så er det nu der skal checkes, hvor vi stadig har en temperatur der gør at vi kan behandle.

Der skal også mere filter-matriale i dammen, jeg har fået fat i en stor portion brugte bi-celler til meget billig penge under 200 kr  , de skal også i filteret i år, håber jeg kan få det lavet næste uge.

06.09.2006 med 17 grader de sidste par dage tror jeg det er tid til at skifte foder i havedammen. De skal lige have Takazumi vital her inden det bliver vinter, for det indeholder macro vital , som er med til at gøre deres immunforsvar bedre , og dermed vil de være bedre rustet til vinter . Har du ikke fået checket for parasitter endnu, så er det ved at være sidste chance inden det bliver vinter. Jeg vil heller ikke anbefale at du køber nye fisk og sætter i dammen ved mindre du har mulighed for at opvarme dammen. Køber du nye fisk så sæt dem i karantæne, og sæt dem ikke ud i dammen før næste forår når der er gode vandgrader igen .
De næste par dage skal der også sættes løvnet op , mit gamle løvnet kan god bruges , men det skal deles på midten og have ny kant efter broen er sat op.

07.09.2006 Brian har skaffet mig en slange som jeg kan montere på bundrænshatten, så luften kommer det rigtige sted . Det virker bare kanon, billeder kommer...

08.09.2006  en tur til Edokoi og ups så kom jeg til at købe en shiro utsuri, jeg skulle ellers bare lige have lidt takasumi foder.og orp måler købte jeg også .Min Shiro skal selvfølgelig ind i vinterstuen til de andre efter endt karantæne.

23.09.2006 17,5 grader her til morgen, jammen sikke en forrygende måned, det var ikke let at forudse at vi skulle have denne varme, men fiskene nyder. Jeg har sat løvnet op over den ene ende af dammen. Og vil utrolig gerne at jeg ikke behøver net over den anden halvdel, men det skal komme an på en prøve.

25.09.2006 På besøg hos en der er ramt at koi-feberen , fik jeg syn for sagen, ingen tvivl om at zinkoxyd også havde virket her. pragtfuld klart vand og glade koi, vi fik selvfølgelig en god koisnak om hvordan tingene kan gøres, og hvad man kan gøre frem over for at forbedre de forskellige ting med hensyn til filter og dam.  Jeg fandt masser af inspiration til hvordan man kan føre luftledning og regulering i filtergraven. og en hjemmelavet easy med bee-celler så jeg også . Ingen tvivl om at hydra 3000 med bee-celler virker efter ønsket her.så tak for synet herfra. jeg fik lige lidt rustfri plade foræret ved samme lejlighed. Det skal bruges til at forhindre mine bee-celler i at smutte i pumpen og i afløbet.

riste til gennemgang i filteret havde jeg allerede fået ved anden lejlighed.

da jeg kom hjem skulle det jo selvfølgelig straks monteres og ved samme lejlighed benyttede jeg lejligheden til at spule mine biomåtter og det var tiltrængt ingen tvivl om det.

26.09.2006 panik fra morgen af

ja der manglede 30 cm vand i dammen da jeg kom ud for at fodre. Min husbond havde godt nok snakket om at det lød underlig fra havedammen engang i nat, men efter lidt tid ophørte det, og jeg slog mig til tåls med at det nok var en luftsten jeg havde fået lagt galt, dette viste sig at være en skæbne svanger konklusion. Frem over ser jeg efter hvad der er galt uanset hvad tidspunkt på døgnet det er .

Hvad var der gået galt, ja det varede lige lidt inden det gik op for mig, for filtret fejlede bestemt ingenting og alt så rigtig ud.

Så fik jeg endelig øje på hvad der var gået galt, da jeg dagen forinden havde spulet mine biomåtter med en reservepumpe jeg har liggende i det første kar, her er slangen fra denne pumpe åbenbart popet op ( med solution) og har virket som en hævert , og tømt vand af , og ikke bare af filteret men også af dammen.

Jeg skyndte mig selvfølgelig at fjerne den famøse pumpe med slange så den ikke kunne forsætte med at virke som hævert, efterfølgende skyndte jeg mig at åbne for vandslangen så vi kan få fyldt vand i dammen, og til sidst  nuppede jeg den famøse pumpe med slange smed den i dammen  for at pumpe vand over i det kar med biomateriale for evt. at kunne rede lidt biomasse og så kommer filtret til at løbe baglæns indtil vi har høj nok vandstand  til at det kan køre på normal vis igen.

Hvad kan man lære af dette ? læg aldrig en reservepumpe i dit filter hvor der er noget der kan bevæge sig. brug en ekstra spand med vand i .

Ja så har jeg i hvert fald fået lavet et major stort vandskift som de anbefaler at gøre et par gange om året.

Jeg skal have bestilt lidt ekstra bio kultur, efter en hurtig snak med Jan vest-koi. så har han lovet at sende aqua-dry 5 samt white powder boster så jeg har noget at gøre med de næste par dage . Håber post danmark er flinke så jeg har det allerede i morgen . Jeg har dog heldigvis lidt whitepowder boster jeg kan starte med .

Hvad der ellers sker når man laver sådan en bøf. Tja vi havde 17 grader i dammen inden jeg begyndte at efterfylde, da jeg var færdig med at efterfylde stod den på 15 grader , det er jo heller ikke lige en optimal temperatur , når man gerne vil have hurtig gang i filteret. heldigvis har vi da en lufttemperatur på 17,8 så det nytter at tænde vandfaldet, og vandet er her kl 14.30 steget til 15,5 så hurra for det. Så her siger vi sol sol kom igen , pleace .

27.09.2006 Jan fra www.vest-koi.dk holder selvfølgelig hvad han lover , så I dag kom Aqua dry 5 og  white powder boster , så i dag har jeg så givet Aqua drye 5. De stakkels kræ i havedammen har kun fået 2 små håndfulde foder, så må vi se hvad vandprøverne siger i morgen .

Dagen bragte mig også ind til den Japanske have i Hammerum. Det er jo ved at være sidste udkald, og så fik jeg lige redet mig et par bøger om japanske haver . Den Japanske have bliver lavet om til Bed and Breakfast, men mon ikke vi kan få lov at lave et lille arrangement til foråret når haven står i fuld flor ?.

07.10.2006  Jeg fik slet ingen målinger med dårlig vand efter mit lille uheld, filteret har nok ikke været helt nede, , men jeg er ikke i tvivl om at den dosis aqua drye 5 samt nedsat foder mængde har gjort sit til at det lykkedes at få det hele til at køre.

08.10.2006 Koiklubben har inviteret medlemmerne i www.koidanmark.dk til at deltage til foredrag , det kunne jeg ikke modstå at deltage i , det lød rigtig spændende.  Der var ikke de helt store nyheder, men det er altid godt og få frisket sin viden op, der kunne jo være noget der var glemt.

Dejlig at se at så mange mennesker viser interesse for en sådan dag, deriblandt mange forhandler og ikke mindre end 5 dyrlæger.

Kjeld Lange startede med at fortælle om vinterklargøring af bassinet, og han har jo helt ret. Det vi alle sammen skal sørge for er at der ikke ligger unødig slam i dammen, så har du ikke fået det væk endnu , så afsæt du næste weekend til at få det fjernet, for du skal regne med at det er sidste udkald inden vandtemperaturen går under 12 grader.

Anne-Marie Malling fortalte om resistente bakterier , her er der ingen forskel på om det er mink ,får ,hunde , fisk eller mennesker, hvis du starter en kur med antibiotika, så skal den gøres færdig for ikke at opbygge resistens mod det gældende  produkt.

Thomas Clausen dyrlæge fra Herning fortalte lidt om muligheden af at benytte dyrlæger i vores hobby , Ellen Ariel og Cecilie Rud Nielsen kom så efterfølgende og fortalte om KHV og hvordan man kan undgå denne og hvordan der skal rengøres og hvor længe virus kan overleve.

Det fuldt forståelig at der er mange der er bekymret over sygdommen KHV  ( koi herpes virus) , men jeg tror forsat den største fare for at bringe smitte videre er ved at flytte fisk fra en dam til en anden .Selvfølgelig skal vi tænke os om, ikke udlåne sine redskaber uden at desinficer dem inden brug osv...

Den største nyhed er nok at måske allerede den 24 okt. 2006 vil det være mulig at søge om at KHV skal være anmelde pligtig i Danmark. Reelt set tror jeg ikke det er det vi ønsker os, for det vil nok resultere i problemer med import af nye fisk, og det tror jeg ikke vi er interesseret i. Desuden skal vi regne med at hvis vi får sygdommen vil det være for egen regning at disse koi vil blive aflivet , og det vil ikke være praktisk mulig at få registret alle private havedammen med koier .

Nej, jeg tror vi alle ønsker os en brugbar vaccine som også bliver godkendt til brug i Danmark . Det jo en ganske normal ting at vaccinere sine hunde og katte så hvorfor ikke også sine dyrebare koier ?

Jeg fik også optaget en del på video, så når jeg har set dem igennem kommer der nok lidt opdateringer til ovenstående

Tak til dansk koiklub for at invitere koidanmark med til foredrag

10.10.2006 vandtemperaturen er 15 grader her til morgen gad vide hvor længe det vare ved ?

27.10.2006 denne morgen ventede der en grim overraskelse på græsplænen, her lå nemlig resterne af en af mine kigoi , sikkert spist af en kat . nej jeg skal skåne dig for et billede for det var ikke et kønt syn, nu er der lagt net over hele dammen, så skulle dammen være kattesikker.

Resterne af fisken vil blive lagt i en stor kattefælde så får vi nok synderen , for der render masse af herreløse katte som lever en kummerlig tilværelse her i området. Leve af mine koier skal de altså ikke....

Nogen vil nok sige , jamen tror du ikke det er mink, og nej jeg syntes der var et par store hak i koien der tyde på at det ikke kunne være mink. men nu får vi se, måske vi har synderen i morgen tidlig.

Havde jeg nået at lægge net over resten af dammen i går , var dette ikke sket, men jeg havde ikke mistanke til at der var noget galt ved dammen, nu tænker jeg på om det mon har været en kat der  havde været på fisketur i sommer og fik min koromo op af vandet også :(

26.11.2006 her en måned efter er det eneste vi har fanget i fælden er vores egen kat og det endda flere gange....
Vi finder jo nok ikke ud af hvad der fik vores koi til at hoppe af dammen, men der er ro i dammen nu. Temperaturerne har været ret høje i havedammen, taget årstiden i betragtning , men det kan vi kun være glade for når der går unge koi i dammen.

Jeg har fjernet løvnet i den ene ende af dammen, for bedre at kunne kigge ned til min koi og holde øje med hvordan de ser ud.

7 grader i dammen udenfor og 14,5 i dammen i vinterstuen . jo det begynder at ligne vinter indendørs også.

21.12.2006  der er ikke mange dage tilbage af dette år, 5 grader i havedammen og luften er 7,4 her til morgen. og ikke antydning af frost eller is. nogle af koierne står nede på bunden og andre futter langsomt rundt og en enkelt går i overfladen , men dykker ned når jeg kommer og kigger. Enkelte har fået Carp Pox,  og det gør vi ikke noget ved , det forsvinder igen når vandet bliver varmt til foråret .Jeg kan se de går og sutter lidt på dugen en gang imellem, om det er lidt mikroskopiske alger de finder ved jeg ikke, der er i hvert fald ingen lange trådalger det tog zinkoxyden sig af i sommer. Vi kan kun håbe på en mild vinter så det hurtig bliver forår , vi skal dog forsat være opmærksom på hvordan vores koier opføre sig da parasitter sagtens kan trives ved disse grader. Derfor er det forsat vigtig at huske at checke sit filter , da det jo foretager en mekanisk rensning af vandet hele vinteren igennem , dette slam skal væk jævnlig for ikke at danne grobund for parasitter og dårlige bakterier .
Sumpdammen er tømt for vand og dug så vi kan få støbt en kant rundt så den ikke skrider . samtidig overvejer jeg hvordan jeg bedst får lavet et cirikulationssystem  så jeg kan holde bunden ren, men det kommer der mere om .

 

Startsidste nythavedammenVinterstue

 

copyright © 2003 B.W-H