Havedammen 2004

 

Start
Op
Sidste nyt
succes med koi
Orkideer
Pileflet
Bonsai
Have og planter
Havens fugle
Turen går til Japan
KHV 2005 Japan
Vinterstue med koier
Natursøen i marken
Nishikigoi
Løse mink
Vandtemperatur 2008
Link
sitemap
English
Jordskælv
prissammenligning
Tyveri
Besynderlige ting
Koi nut
ny side


Op Sumpdam 2005 Sumpdam 2007 Sygdom Havedammen 2003 Havedammen 2004 Havedams beboer 2005 havedam 2006 Havedammen 2007 Havedam 2008 Havedam 2009 Galleri Skitse over dammen

Havedammen 2004

Efter nogle samtaler med Lars har han formået at overbevise mig om at det er bedre at jeg ikke får den biotec 36 som jeg så brændende havde glædet mig til, nix han vil sælge mig et hydra 6000 som i øvrigt også er billiger men jeg kommer tilbage til dette en dag hvor der er mere tid til at skrive.

Jeg tror Lars har opdaget at konen ude vest på er binde gal, han har set symptomerne og ved at på et tidspunkt får også flere karper i havedammen, så skal jeg også have et filter der kan arbejde, jeg starter dog kun ud med 2 x 6000 hydra da det i første omgang kommer til at stå oven på jorden , men så vil jeg let kunne udbygge det.

Min tid i år vil primær gå på den nye vinterhave og på de hvalpe vi ved vil komme sidst i febuar.

Big Mama og alle de andre har det fint hos nede hos Lars og jeg kan forsat gå og glæde mig til at komme i gang med vinterstuen, men foreløbig står det på hunde hvalpe her sidst i februar månede men det kan du læse mere om på vores hundeside .

19 feb. filter er ankommet med fragt både det til haven og det til vinterhaven. eftersom at filteret til havedammen skal stå oven på jorden i første omgang , skal vi nok lige hen midt i marts månede før vi kan starte det op.

2 mar. 1 guldfisk lå i kanten af isen den anden dag , aner ikke hvorfor, men det dødede den af.

24 marts. mine gamle guldfisk står af efter noder, der er ingen synlige tegn på parasitter, men PH værdien er alt for lav, så i går sænkede jeg vandstanden 20 cm for der efter at fylde op med frisk vand . Der er stadig nogle af de store gamle guldfisk tilbage men de går og leger forår her i de tidlig morgentimer oppe i overfladen en del af ynglen er også gået til. Måske den megen uro med arbejde i haven har stresset dem , jeg ved det ikke . det yngel jeg har i akvariet fejle ikke noget så jeg bliver nødt til at vente og se tiden an. Jeg har startet det lille filtoclear for at lave en mekanisk rensning af dammem så jeg måske kan se ned til bunden hvor mine karper og stør går .

Desværre kan jeg ikke komme til at starte det store hydra filter før mine håndværker er færdig , da det vil komme til at stå i vejen .

26 marts Blondie har specialisert sig i at tage min guldfiskeyngel der går og soler sig  i overfladen, hun havde nuppet 3 stk inden det gik op for mig hvad hun havde gang i ! Sådan nogle unoder har hun aldrig lavet før. Jeg skældte og Blondie kom ind og gå . Hun har altid nøjes med at kigge . Gamle hund kan altså godt lære nye tricks . 
Vandet er allerede blevet mere klart, det lille filtoclear gør det faktisk godt .

28 marts. Jeg er mere og mere overbevist om at mine stakkels fisk ude i havedammen tog skade da der blev vibreret gulv i vinterstuen, hele huset rystede og mine guldfisk gik op i den anden ende af bassinet, helt op i overfladen . Det svare jo næsten til at man slår hul på isen det kan fiskene jo også dø af, så hvis der nogen side skal laves sådan noget skal jeg have flytte mine fisk flyttet langt væk !

Den terrasse der skal laves , skal enten laves med en havetrommel eller en håndstamper, det er ganske vist ! .

Mine koier i havedammen forsvant ned på bunden af havedammen den dag der blev vibreert gulv i vinterstuen så måske de overlever det vil tiden vise .

20 april . 3 koier 2 stør og en skalle er hvad overlevede :((

jeg har tømt dammen , og fået bygget en filtergrav i haven, det hele ligner et stort kaos, men jeg håber vi får noget godt vejr, så vi snart har styr på haven igen .

Filtergraven er lavet så jeg senere kan sætte en ekstra hydra tønde på. forløblig skal der graves en rende så jeg kan sætte 110mm bundsug på dammen . samt at jeg har købt en titan 12000liter pumpe til havedammen.

25 April  , i dag skulle vi gerne have lavet gennemføringen til filter da de har lovet regn senere på dagen.

30 juni. i søndags kom der nye beboer i havedammen, filteret køre som smurt i olie. vi har dog lidt problemer med at der kommer vand nok i filteret til vores 12000 liter titan pumpe , enten har vi en luftlomme eller også har vi for mange 90 grader bøjninger.

Derfor har vi en ekstra pumpe til at køre vand over i hydra filteret, som smider vandet igennem et lille filtoclear først så det er rent vand der kommer over.

vi håber på lidt varmere vand snarest så vi kan pille bundsuget af for at se om det hjælper at fjerne et par bøjninger ned i vandet. Desværre har vi limet det fast så det betyder at der skal saves et rør over, brrrrrrrrrrrrrrrrrr. derfor ville vi gerne have et par grader varmere vand end de 16½ vi har nu. heldigvis er det en operation der kan ordnes uden at stoppe filteret

19 juli , ja så har vi fået fjernet 2 90 grader bøjninger og nu kan filteret køre uden hjælp. Vi skal dog lige have hævet vandstanden lidt . Lavet kanter færdig og så hedder det havearbejde .Vandfaldet skal også have en bredder gummidug så det ikke render over når vi sætter den store pumpe til at køre .
ja ja, sådan er det når man ikke gør det rigtig første gang. Skal jeg lave flere bassiner så tror jeg jeg betaler mig fra det , så det bliver rigtig første gang .
Hvem sagde flere bassiner ??? nej ,ikke lige nu .

Filteret i haven har kørt uden problemer og vi høvler foder ud i bassinet da vi har en del yngel gående derude . De skal have noget at leve af så de kan blive store og stærke inden vinter. De  vokser alle godt ,vi kan se fra uge til uge hvordan de vokser.

Vi har en del trådalger, blandt andet fordi der ingen skygge er på dammen og jeg gør ikke meget for at fjerne dem for mit yngel vil gerne gemme sig i det .Jeg tager de værste med riven så mine stør ikke hænger i dem .

Mine fisk i havedammen er ikke håndtamme, men jeg har heller ikke brugt meget tid på at få dem til at blive det. min tid har gået med vinterstuen men mere om det på siden om vinterstue .

6 sep. bundsuget har været pillet af endnu engang og vi har fjernet den tværpind der holdt de 2 rør sammen, trådalgerne ville sætte sig der og stoppede simpelhen vandtilførslen til filteret. trådalgerne er ved at død ud nu pga. af det kolder vand og jeg har ikke brugt whit powder derude de sidste  14 dage og de sidste trådalger er fjernet med en boremaskine og en bambusstang, tak til www.tossehuset.dk for en udførlig beskrivelse og meget effektiv metode :-)

7.sep. Har haft besøg af Annette , det endte jo selvfølgelig i fisk det hele :-). Annette havde en vandprøve med, så vi lod lige Hannameteret køre en test på hendes vand som selvfølgelig var fin . Rundt og fodre alle fiskene og studere mit yngel, til sidst satte vi os på terrassen for at drikke sodavand, men måtte flygte ind da der var alt for mange fluer, da vi er nabo til en minkfarm ikke alle fluerne er fra minkfarmen en stor del kommer nok også fra skoven.

Jeg overvejer at få undersøgt fluerne!

8. sep Mine fisk i havedammen er vokset godt, men vi er nået dertil hvor der er ret koldt om natten så vandfaldet slukkes om natten for at undgå for stor afkøling af vandet og dermed er jeg også nødt til at nedsætte fodermængden en smule. vi har dog stadig 19 grader i havedammen takke være den megen sol vi har haft. jeg går og tæller på fingerne om mine 2 ogon skal ind i vinterstuen og det har jeg faktisk besluttet mig for at de skal, så jeg holder godt øje med www.dmi.dk så jeg kan tage dem ind uden at de skal udsættes for for stor temperatur skift.
I dag går turen til www.edokoi.dk Harlev for at se den nye solution i brug. Næste forår skal der nemlig laves lidt om i haven . Filteret skal udvides med 1 stk hydra 6000 , muligvis med en sulution indsat, samt en lidt større pumpe, red devil 14700 liter som er mere strømbesparende.
I går blev der høstet korn rundt om vores gård , og halmen blev snittet ,god vind bragte en del af dette ind til havedammen så nu ligger der en fin hinde af skidt på overfladen af midt vand :-(, så mon ikke at en overfladeskimmer står højt på ønskesedlen også ????

Kl.13.00 var jeg i Harlev som aftalt. Jeg skulle have noget foder med hjem. Det blev til 3 kg medicarp, samt jeg kom lige til at bestille en kohaku hun fra Sakai ;-)). uha hvor det bliver spændende og se hvad Lars kan finde hos Sakai, jeg har en grund til at det skal være fra Sakai, han er nok den opdrætter der har de smukkeste røde/hvide farve, jo selvfølgelig kan de findes andre steder, men jeg er bare helt fikceret på det skal være en dyb rød og jeg gider ikke den mister farve fordi den vokser for hurtig, det er jo meningen at den skal gå i vinterstuen og der nyder jeg mine fisk året rundt . Lars ved godt hvad jeg kan lide og har fået nogle retningsliner stukket ud .

Hvorfor jeg valgt medicarp ? tja jeg kan godt lide de små piller og så er jeg ikke helt sikker på at karper skal have så meget fedt. samt råaske er betydelig højre i supersilk.hvad er det nu lige råaske er ? det er udtryk for indholdet af mineralstoffer.men kan også være vand. En klog mand sagde engang til mig det var fyldstoffer, kan nogen fortælle mig om dette er rigtig ?

analyse indhold Kusuri supersilk-20 Medicarp
crude protein 38% min. 37 %
crude fat 8% (olie) min. 4%
moisture 8% max 10%
ash 14% max 10 %
firber 4% max %3

Vi drog afsted ud til Lars's kunde der har fået installeret demoversionen af sulution. yep det var kræs. Smader smart system. det er helt klart at det kan tage en masse snavs der ellers vil være kommet over i kar nummer 2. Jow planlægningen af ombygningen af filter i haven rumstere , måske skal jeg have sådan en dims ( solution ) med i tankerne når jeg bygger filter om.

Tak til Sanne fordi vi måtte kigge ind og tak for  en dejlig sodavand den var hårdt tiltrængt for det var varmt idag.. Smuk lille dam til trods for trådalgerne.

Da jeg kom hjem og skulle fodre i havedammen, ja så syntes jeg ikke at jeg havde hældt nok frisk vand i da jeg havde renset filter om formiddagen, så jeg åbnede for vandhanen, det skulle jeg ikke have gjort for jeg glemte at g¨å ud at slukke for den , sent om aftene kom jeg i tanke om det men da havde dammen stået og løbet over i flere timer. det var blevet mørkt , så jeg måtte vente og se skaderne til næste morgen.

9.sep. jeg går ud til havedammen , umiddelbart ser det ikke ud til at der er sket skader, men vandtemperaturen er gået helt ned på 15 grader fra 19 .

Det er ikke godt, det er ensbetydende med at biofilterfunktione er nedsat og jeg må foder restriktivt den næste uge. Mine planer om at tage mine Japaner ind er kuldkastet for et par dage da jeg har 21  grader varmt vand i vinterstuen.

Jeg venter til op af formiddagen indtil vi har en temperatur i skyggen på 15 grader , så slår jeg vandfaldet til, det vil hjælpe med til at varme vandet op. kl 16.30 er damtemperature oppe på 18,5 grader , så med lidt held kan jeg få den yderlig op. Femover skal jeg nok huske at få slukket. Vandfaldet skal forsat være slukket om natten da vi har meget lave nattemperature her på egnen. Fiskene ser ud til at have det godt, dog ser min platin ogon ud som om den ikke kan lide den lave temperatur.

10 sep. alle fisk ser ud til at have det godt , vandtemperaturen var på 17 grader om morgen og til aften var vi på 19.  Jeg beslutter at tage mine japaner ind. Kong efterår skal ikke tage fusen på mig  vi bor et udsat sted hvor nattemperature kommer hurtig ned tidlig på sæsonnen. Erik kommer ud og hjælper mig med at trække drivgarnet igennem havedammen. 5 minutter efter er alle dem der skal ind oppe i et kar. Jeg vælger at lægge en slange fra dammen i vinterstuen ned i karet så fiskene over en periode på en halv time vænner sig til den nye temperatur  (21 grader ) og vand.

Min ogon måler 28 cm nu, den var på bare 18 cm da jeg købte den 30 juni ! Hele 10 cm har den taget på  70dage , det kalder jeg tilvækst der vil noget, den har i øvrigt også overhalet de billige koier jeg har ude i havedammen.

Det bliver spændende at se om jeg kan få dem gjort håndtamme nu når de er kommet ind i vinterstuen.

19 sep. Jeg var lige så heldig at fange lidt af mit koiyngel så jeg kunne tage et closeup billede.

Mon ikke vi her ser et par chagoier samt en kigoi ?

24 sep. status over den sidste uge . Vandtemperturen har været helt ned og kysse 13 grader vi er i dag på 15 grader og håber så vi kan bliver der måneden ud. Mit chagoi-yngel er enomt tillidsfulde og følger med rundt langs med kanten når jeg er ude og kigge til dem.

29 sep Jeg er gået på vinterfoder i havedammen temperaturen er på 14 grader og jeg har købt kusuri Wheat Germ til dem , både som paste og som pillefoder. Dette foder har jeg tænkt at forsætte med indtil vi når 8 grader for så at holde.

Nu kan du så spørge hvordan jeg tør foder under 12 grader hvor filteret ikke virker længere. Jo jeg spurgte Lars Lyngkilde hos www.edokoi.dk og fik følgende svar. :
Grunden til at man fodre ned til 8 grader med vinterfoder ,er det lave protein indhold
som er i fodret, fiskene optager ikke ret meget af det , men ca. det halv, hvilket betyder at filtret ikke kommer på arbejde ( næste ikke ;-))
Derimod er der mange mineraler og vitaminer som bliver optaget næsten 100 %, så filtret behøver ikke arbejde , andet som et mekanisk filter.

11. okt  Idag har jeg bundet de sidste vandhyacinter til en sten og sunget dem ned på bunden af dammen, på henholdsvis 80 cm og 180 cm.

Der er bundet en løkke så stene kan løftes op med riven.

22 okt. løv net er lagt over have dammen, det ligner en Storm P løsning men det virker.

24 okt. filtergraven er blevet vinterisoleret vi er ikke helt færdige , men kong frost kan bare komme vi er klar. Ikke nok med at vi døjer med mink, nu har måren taget mine 2 fasaner oppe i vores volier. Erik siger at en mink ikke kan slæbe af med en stor fasanhøne. Den er gået igennem nettet i taget af volieren, så jeg har noget reparationsarbejde, samt at vi venter et stykke tid med at sætte nye fasaner i volieren.

 

 

Startsidste nythavedammenVinterstue

 

copyright © 2003 B.W-H