opskrifter kartofler

 

Start
Op
Sidste nyt
succes med koi
Orkideer
Pileflet
Bonsai
Havens fugle
Turen går til Japan
KHV 2005 Japan
Havedammen fra start
Vinterstue med koier
Natursøen i marken
Nishikigoi
Løse mink
Vandtemperatur 2008
Link
sitemap
English
Jordskælv
prissammenligning
Tyveri
Besynderlige ting
Koi nut
ny side

 

Op trøfler i haven Fuchsia Blåbær Rhododendron i haven Haven 2005 Shiitake Haven 2006 Haven 2007 Haven 2008 opskrifter kartofler Opskrift på  kalkun

Lidt om baggrunden for min kartoffelside:

Kartofler har aldrig været min livret og bestemt ikke vinterens alm. kogekartofler. Nu ligger landet bare således at min oldefar var Mikkel Hindhede , datidens sundheds apostel og som satte stor pris på kartofler og andre grønsager, og jeg har lært fra jeg var lille at man skulle spise kartofler hver dag, Selv om min oldefar længe var død da jeg blev født er jeg blevet miljøskadet og ved der helst skal kartofler på bordet. Til trods for de vise ord fra min oldefar sætter vi nu stor pris både på fisk og kød, så havde han levet ville vi have taget nogle sværdslag om kødet i den daglige kost.

Kogte kartofler  Brasede kartofler  Stuvede kartofler  Råstegte pande kartofler  Råstegte kartofler i ovn  Bagte kartofler   Hasselback kartofler  Kartoffelmos Kartoffel toppe  Kartoffel rosti  Fløde stuvede kartofler  Kartoffelsuppe
Opskrifter af Mikkel Hindhede :
Kartoffel-tomatpie.
Kartoffel-hvidkålspie .
Kartoffelsalat , varm , som farmor lavede det

 

Kogte kartofler koges i letsaltet vand i 20-25 minutter, sørg for at koge kartofler nok til dagen efter, så er det let og hurtig at lave brasede kartofler eller stuvede kartofler..

Tip : kan koges sammen med en stor dusk dild, det giver en god smag

Brasede kartofler : skær kartoflerne i passende stykker og steg dem i en klat smør det giver den bedste smag.

Tip : kan krydres med peber

Stuvede kartofler

Råstegte pande kartofler

Skræl kartoflerne g skær dem i små tern, varm lidt jordnøddeolie på panden og rist kartoflerne til de er møre. Alternativ til jordnøddeolie : ingen : jordnøddeolie giver en helt specil god smag.

Råstegte kartofler i ovn :

kartoflerne skæres i skiver og der hældes lidt jornødeolie over samt salt og peber , bages i ovnen i 50-60 minutter.

Bagte kartofler

Vask kartoflerne godt , smør dem med olie bag dem i ca. en time ved 200 grader (175 grader i varmlufts ovn. )

Hasselback kartofler

Skræld kartoflerne,  snit denm 2/3 igennem i tynde skiver. pensel dem med olie og kværn peber og salt hen over dem. sæt dem i ovnen ved 200 grader 45-60 minitter .

Kartoffelmos

kog nogle kartofler , hæld mælk ved og sæt så håndmikseren ned i gryden, nem og hurtig måde at mose kartoflerne på, smag til med salt.

Tip : put reven gulerod i eller hakket persille, begge dele giver en god smag og et festlig look.

Kartoffel toppe

Kartoffel rosti af Lau Rasmussen

til 4 personer:

1 Kg Groftrevne kartofler
1 finthakket løg
lidt timian (gerne friskt)
salt/peber
Olie til stegning

De groftrevne kartofler lægges i et tørt viskestykke og
"presses" så overskydende væde forsvinder.
Herefter blandes de med finthakket løg, timian og salt/peber.
Steges på en godt opvarmet pande med nok olie til at dække
bunden. Kartoflerne bør trykkes fladt ned mod panden for at få
en så sammenhængende masse som muligt. Steges ved moderat varme
i 10-15 minutter indtil bunden er gylden, derefter vendes den
og steges yderligere 10-15 minutter.

tip: De revne kartofler kan evt udvandes i en skål vand i ca 30
minutter inden de bliver trykket i et tørt klæde. Dette fjerner
deres naturlige stivelse og forbedrer smagen en anelse, det
bliver dog sværere at få en sammenhængende masse på panden.

tip: Man kan evt koge kartoflerne i 5-10 minutter inden man
river dem for at nedsætte stegetiden.

 

Fløde stuvede kartofler
1 kg kartofler, 250 gram løg, salt og peber, ½ liter piskefløde.
Kartofler og løg skæres i fine skiver og lægges i lag i et ildfast  og der drysses med salt og peber imellem hver lag.  piskefløde hældes over og retten bages i ovnen i en time ved 175 grader i en varmluftssovn.

Kartoffelsuppe :
1 revet løg, 1 bundt persille 750 gram kartofler mælk og salt .
Løg persille og de skrællede kartofler koges møre i vand med salt.
Kartoffelvandet hældes i en skal. Kartofler og løg og persille passeres gennem sigte, spædes op med 1,25 liter kartoffelvand og 2½ dl mælk eller fløde. hertil små ristede brødtern.

( fundet i køkkenkalenderen no.2 en gammel bog jeg har arvet fra min farmor )

Kartoffel-Tomatpie af M.Hindhede 1944

1 kg. kartofler , 250g tomater 3 æg 2 top-spiseskefulde mel , 3/4 liter mælk , 70 gram smør, Salt.

De kogte kolde kartofler skæres i tynde skiver, tomaterne ligeledes. I et gratinfad lægges kartofler og tomatskiver lagvis. Æg , mælk og salt piskes godt sammen og hældes over . Smørret fordeles i små klatter ovenpå. Bages i en time i ovnen . spises med smeltet smør, iblandet lidt tomatpure.

Rester kan varmes og brunes på stegepanden dagen efter, på denne måde skulle de smage allerbedst.

Kartoffel-hvidkålspie af Mikkel hindhede. 1944

 1 kg kartofler, ½ kg hvidkål, 2 æg , 2 top-spiseskefulde mel, ½ liter mælk, 20 gram løg, 80 gram smør, salt peber.

Smøret smeltes på panden og deri koges de skårne løg .De ituskårene kogte kartofler kommes i og brunes lidt. det hele hældes i en pieform . De kogte, småtskårne hvidkål brunes på samme måde i smør og lægges oven på kartoflerne. Lidt salt tilsattes både kartofler og kålen . Melet udrøres i lidt mælk og i denne masse piskes æggene. Resten af mælken piskes i lidt efter lidt. salt tilsættes. Massen hældes over i formen og bages i ovn i en time. serveres med smør-flødesovs.  ( denne sovs har jeg dog ikke fundet opskrift på i bogen. )

Varm kartoffelsalat som farmor lavede det

1 kg kartofler
4 store løg
1 stor spiseske sukker
ca 3-4 spesk eddike
1 spiseske sennep
2 dl vand
salt og peber

kog kartoflerne og skær dem i skiver. rist løgne  til de er bløde hælde sukker eddike og sennep og vand over , og giv et drys salt og peber. Vend kartoflerne i blandingen  og du har verdens bedste kartoffelsalat .

 

 

 

 

Startsidste nythavedammenVinterstue

 

copyright © 2003 B.W-H