Trådagler

 

Start
Op
Sidste nyt
Orkideer
Pileflet
Bonsai
Have og planter
Havens fugle
Turen går til Japan
KHV 2005 Japan
Havedammen fra start
Vinterstue med koier
Natursøen i marken
Nishikigoi
Løse mink
Vandtemperatur 2008
Link
sitemap
English
Jordskælv
prissammenligning
Tyveri
Besynderlige ting
Koi nut
ny side


vandskift pasning af koi umiddelbart efter hjemtagning Bakteriel infektion Chekliste ved sygdom Vandkvalitet Ilt til dine koi Lær at fange dine koier apotek til havedammen salt Omregner Parasitter Microskop Trådagler Billeder af parasitter Fodring Virkon S Slagskader

26.06.2006
Erstatning for sk60 og andre ligne produkter ?
Opskrift på at slå trådalger ihjel. :

Det fundet i et engelsk forum og det er en Belgisk fyr der er kommet med opskriften .

3,3 gram Zinc Oxide ( Casnummer : 1314-13-2) pr 1000 liter vand . behandling kan gentages 1 gang om ugen,3 gange uden vandskift….???  men vi laver jo altid et 10% vandskift om ugen ikke ?

Fyren der anbefalede det, brugte dog kun 2,5 gram pr. 1000 liter og det var kun nødvendig at behandle 1 gang i hans tilfælde.

Jeg giver ingen garanti og fraskriver mig et hvert ansvar hvis du vælger at bruge det
, men det er besnærende og billigt .

Se evt. : http://www.miljoeogsundhed.dk/kemidatabase/kd_vis_stof.asp?stof_id=102

Så kan du spørge dig selv om jeg vil bruge dette middel , og svaret er ja, hvis trådalgerne ikke slipper i løbet af de næste 2 dage så bestiller jeg zinc oxide hjem, så får vi se hvad der sker.

Hvorfor jeg heller vil prøve dette middel frem for sk60 og andre ting ? tja, sidste år og i år har jeg prøvet diverse ting og jeg aner faktisk ikke hvad det er jeg giver mine koi, andet end det stort set er microber af en eller anden slags.

Med sk60 kan man ikke få oplyst hvad det er, samt det er en alt for dyr løsning, så derfor foretrækker jeg at bruge zinc oxide .

Jo, og ved i hvad , Maarten Lammers har faktisk også nævnt det som middel mod alger i hans bog, blot er der ingen opskrift på brugen af det, men den har jeg jo også fået så det kan være lige meget. alfa omega, zinc oxide er i hvert fald langt billiger end alle de midler der er på markedet .

Viste du at Zinkoxyd sælges i 25 kg sække ?
Viste du at det findes i mange forskellige renhedsgrader ?
Viste du at renhedsgrad 75 % er brun, og kommer du på 80% og derover så er det hvidt men casnummer er det samme ?

Køber du det med renhedsgrad 75% koster 25 kg kr. 422,50 eksl. moms
Køber du  det med renhedsgrad 80% koster 25 kg. kr. 700 eksl. moms.
Køber du renhedsgrad over 90% skal du regne med 25 kg koster fra omkring 1600 kr og opefter.

Viste du at på sækken står der at det er meget giftig for vandmiljøer ???
nå men okay, Jeg har Maarten Lammers ord for at 3,3 gram pr 1000liter er okay. dvs. jeg kun skal bruge 100 gram i havedammen.....

Nej jeg har ikke smidt det i endnu for det ser ikke ud som om at algerne er i vækst lige pt. Måske mit engelske vidundermiddel måske alligevel virker.

02.07.2006 Nu er min tålmodighed opbrugt, Jeg tilsætter 100 gram zinkoxyd. Vandet bliver mælkehvidt da jeg tilsætter det, pyt med det varmen har fået trådalgerne til at gå amok igen, hvilket giver vandet et grønt look når de knækker og går løs. Nu har jeg så fået lysegrønt vand.

Allerede efter 6 timer kan jeg se at algerne har det rigtig skidt. Mine koi se ud til at trives fint i vandet og er sultne. En behandling koster mig under en tier.... Ja du læste rigtig, 10 danske kroner ikke hundred eller mere....Så skulle det blive nødvendig med en eller 2 behandlinger mere så sprænger vi nok ikke budgettet, he he.

Det er i hvert fald slut med at betale i dyre domme for alverdens ting der ikke virker tilstrækkelig godt i min dam

Nix hvis dette virker så er det vejen frem. Og det bliver så afgjort det vi prøver først næste år, ikke alt det dyre....

 
Sådan så det ude inden vi hældt zinkoxyd i, om et par dage skal i få en opdate på dette.

Den næste fordel er at med dette produkt ved jeg hvad jeg putter i dammen, alle de andre produkter kan jeg ikke få de oplysninger jeg ønsker.

Dette produkt ved jeg også hvad bliver brugt til og derfor er jeg helt tryk ved at putte det i dammen, i de små mængder som jeg putter i :

til sammenligning pr 02.07.2006 kan vi tage:

Lake relife . Kr. 268 kr  for 450 gram.  hos egebjerg planteskole nok til 3 behandlinger i min dam , men kunne ikke fjerne trådalgerne. Til gengæld har det en positiv effekt på vandet , det bliver mere klart de første par dage efter behandling.
forsøgte med 3 dobbel dosis, det var heller ikke nok til at slå algerne ned.
SK-60 2250kr For 1 behandling af min dam
En helt uacceptabel pris, for noget som vi ikke kan få at vide hvad er. Derfor er det ikke afprøvet her hos mig
Viresco tm koi 25 gram  ca. 470 kr det nok til 2 behandlinger i min dam, det fik også trådalgerne til at blive dårlige men på 4 dagen kunne jeg se at trådalgerne begyndte at overleve, det vil sige at jeg på ny skal tilsætte mere pulver som jeg ikke ved hvad er, og så bliver dette produkt også for dyrt, Men vandet bliver mere klart efter brugen af dette middel.
Zinkoxyd under 10 kr for 1 behandling i min dam , updates kommer senere.
Dette er klart det vi kommer til at bruge fremover.


09.07.2006 Det er i dag en uge siden jeg gav zinkoxyd og der er ikke meget tilbage af trådalgerne, de er nærmest gået i opløsning. sigtbarhed er nu på 150cm og jeg er ikke i tvivl om at de sidste 30cm kommer i ugens løb.

Hvad har jeg gjort i ugens løb ? Jeg har fjernet halvdød alger med en stok, og dem jeg ikke kunne få til at køre på stokken har jeg fejet ned mod bunddrænet for efterfølgende at slamme ud.

Ja det de sørgelige rester af mine trådalger, jo zinkoxyd virker rigtig godt og jeg har ikke tænkt mig at efterbehandle lige nu, da de sidste rester stadig ser ud til at have det rigtig skidt.

Jeg fik ganske som jeg havde forventet lidt nitritmålinger, men det var forventet, jeg har jo slået naturens eget biofilter ihjel og det har bevirket at det er ret begrænset hvad biofilter har lavet indtil nu.

Så går du i gang med dette så vær beredt på at skulle få nitritmålinger som du skal gøre noget ved.

11.07.2006 jeg vælger forsat ikke at bruge mere zinkoxyd, der er ikke noget der tyder på at det er nødvendigt.

Som du kan se sidder der kun nogle små hår tilbage og de har en SYG grågrøn farve, skulle trådalger aldrig blive større end dette så fred være med dem. Det er heller ikke alle steder at de sidder . Jeg er overbevist om dette er hvad jeg vil bruge i havedammen fremover.

15.07.2006 vi er ovenud tilfredse med behandlingen med zinkoxyd. Vandet er blevet mere og mere klart og vi kan nu se begge stør på bunden og bundrænshatten .

Jeg får daglig mange henvendelser om hvor man køber zinkoxyd. Inden jeg løfter sløret for hvor du kan købe det, vil jeg gerne lige sige en gang til, at det er på eget ansvar at du bruger det i din dam og at det kan overdoseres , og hvis du har emder, vil jeg fraråde du bruger det, da jeg har mistanke om at zinkoxyd er det er det samme som et andet trådalgeprodukt hvor man fraråder brugen, hvis der er emder i dammen.

Altså renhedsgrad 75% (brun ) og renhedsgrad 80% ( hvid ) kan købes i 25kg sække på foderstoffen. Jeg brugte renhedsgrad 80% . Del sækken med nogle af dine havedams-venner , de har garanteret også problemer, og så har i zinkoxyd de næste mange år hvis i opbevare det tørt og godt.

Hvis du vil have højre renhed, kan du bede din apoteker bestille det hjem i mindre portioner i renhedsgrad 90 og derover. men det bliver dyrt.

Jeg har koi og stør og de har det alle godt.

16.07.2006 denne pumpe plejede jeg at frigør for trådalger stort set hver dag, den driver nemlig mit lille vandfald. jo vi fik klart vand, nu spekuler jeg over hvordan jeg skjuler dette apparat

18.07.2006 høj sommervejr  og krystalklart vand, jammen er det ikke bare dejlig at være havedamsejer.

25.07.2006 ja det forsat skønt at være ejer af en koidam, vi kan forsat se bunddrænet og trådalgerne er om mulig endnu mindre, ja selv vores stør kan jeg fotografere :-).

trådalgerne har jeg ikke gjort noget imod siden jeg behandlede med zinkoxyd, men de forsætter med at skrumpe , til trods for jeg kun har givet en behandling

 

06.08.2006. Jeg har ikke haft tid at følge op på hjemmesiden, men sådan lige kort fortalt , så glemte jeg vandslangen i sidste uge sådan noget der ligner 4 timer, og så render vandet bare over......... så der er ikke meget ZNO tilbage i dammen, samtidig jeg øget fodermængde , så nu vandet ved at blive grønt.og jeg fornemmer at de s.... trådalger vil i gang igen. Ikke at de bliver lange , kun 1-2 mm lange og så går de i stykker , samt at det bliver mere grønt på sidderne, så nu må jeg hellere se at plumpe lidt mere af det BILLIGE HVIDE PULVER  i dammen..... opskriften hed jo faktisk behandling 3 uger i træk .

11.08.2006 hvordan jeg bruger zinkoxyd : jeg tager min vandkande  og fylder den med det varmeste vand fra hanen, så hælder jeg pulveret i, røre rundt , går min vej i 5-10 minutter , røre rundt igen, og fordeler det så over havedammen med spredebom.  let lille operation .

Jeg har et koikeeper magasin , der står faktisk at max. grænseværdi for zink er 30 ug/l, så 3 gram pr 1000 liter er faktisk for højt, tager man nu mange af "de" produkter der er på markedet, så er jeg helt sikker på at man også der overskrider max grænse for at få en ordentlig virkning.

Igen, jeg ved dog hvad jeg giver mine koi, det gør man ikke når man køber alle de mærkelige produkter der er på markedet, hvor der ingen varedeklarationer er på .

12.08.2006 Vil du vide mere om sk60 og zinkoxyd så følg debatten på  http://www.koidanmark.dk eller du kan tage en tur ud på www.tossehuset.dk og se hvad deres test af sk60 sagde den 29-08-2007

13.08.2006
der er ingen tvivl om at problemerne med trådalger og grønt vand bunder i  for meget lys, for meget foder og for mange fisk pr. m3.

hvad kan vi gøre ved det ? fjerne fosfor ? tja, det kan jo gøres på flere måder. men jeg er ikke sikker på at jeg tør købe nogle af de produkter der er på markedet, for jeg er ret sikker på at de bygger på  jernsalte ( jernklorid og jernsulfat ) .

Og når vi nu er i gang, så har jeg et gammelt blad fra efteråret 2003 der skriver Ann Telford om faregrænserne for de forskellige metaller for  fisk :
nedenstående er max grænse for hvad man kan kalde sikker for fisk
Aluminium : 50 ug/l
Kobber: 5ug/l i blødt vand og 15 ug/l i hårdt vand
Jern : 30 ug/l
Bly: 20 ug/l
Mangan : 10 ug/l
Zinc : 30 ug/l

1 ug =  1 microgram = 0,000.001
30 ug = 0,00003 gram
3,3 gram til 1000 liter = 0,0033 microgram og over faregrænsen hvis du ikke skifter vand efterhånden som algerne dør.

Algemidler baseret på kobbersulfat vil ikke være et godt alternativ for mig da vi har meget blødt vand.

Som i kan se af ovenstående, så er det ikke de store dosis  fisk tåler ved langtidspåvirkning , og derfor skal vi tænke os godt om inden vi hælder noget ned til vores fisk. Jeg holder af at have et valg og vide hvad det er jeg gør. Køber du et produkt så forlang at få at vide hvad det indeholder, så du ved hvad du giver dine fisk og vær bevist om hvor store doser du giver .
Zinkoxyd virker ingen tvivl om det, men tør du bruge det på lang sigt ?

15.08.2006
Jeg skal være den første til at beklage at jeg mere eller mindre har anbefalet zinkoxyd i disse mængder , fakta er at du kun må give 0,03 gram pr 1000 liter til trods for den opskrift jeg fik  og som  vores koidyrlæge sagde god for.   Jeg er ret sikker på at 0,03 gram pr 1000 liter ikke vil have megen effekt., for  det betyder at der maximal må komme 0,9 gram i dammen og det er helt sikkert værdiløs.

Så derfor hvis du kæmper med trådalger er det helt på eget ansvar du bruger zinkoxyd eller SK60, og husk jeg har hele tiden sagt det var på eget ansvar.

Det ikke let at være koi ejer og det bliver svære og svære og finde ud af hvem man skal tro på .

Ann Telford siger at det ingen forskel gør at man putter natron i, zinkoxyden er lige giftig, men på EPA står der at jo hårde vand jo mindre giftig, tja jeg ved snart ikke hvad jeg skal tro, og er du som læser forvirret kan jeg godt forstå det.

30.08.2006  sk60 er blevet analyseret af flere og der er forskellige resultater.  men det primære er at SK60 er :

41,4 % ZINKoxyd

43,2 % SODIUM Bicarbonate ( bage soda )

16,4 % smuds/tørstof.

Alt afhængig af hvor meget bøtterne er blevet rystet efter stofferne er putte i vil man nok få forskellige resultater ved testning.

Fakta er at når man bruger sk60 giver man sine koier tungmetaller / eller zinkoxyd.

Jeg har igen haft kontakt til Maarten og han skriver :

I do not like the use of zinc oxide, but I have a lot of clients which
use 10 gram pro 1000 litres of zinc oxide for ten years.
So I
don't think that the 3,3  gram is very dangerous.
The less you use it, the better.
The problem is that zinc oxide is the only good working anti-algae treatment

På dansk betyder det:

Jeg kan ikke lide brugen af zinkoxyd, men jeg har mange klienter der har brugt 10 gram zinkoxyd  pr. 1000 liter de sidste 10 år. Så  jeg tror ikke de 3,3 gram er så farlig.

Jo mindre du bruger jo bedre.

Problemet er at zinkoxyd er det eneste ordentlig virkende produkt imod alger.

Tja, jeg kan kun sige nu har du et valg, og det er helt op til dig om du vil leve med trådalger eller du vil give dine koi zinkoxyd.

Nogle har haft meget svært ved at købe zinkoxyd. Til de af jer der ikke kan finde en foderstof i nærheden, så har jeg snakket med min dyrlæge og han siger at alle dyrlæger kan skrive det ud på recept, så har i et problem med at fremskaffe zinkoxyde , ring til dyrlægen og bestil nogle kg gennem ham, så har i til mange års forbrug :-) ,og det vil stadig være langt billigere end sk60.

23.03.2007  Jeg ved at flere har problemer med trådalger allerede nu, blandt andet fordi vinteren simpelthen ikke har været kold nok. Hvordan Zinkoxyd virker ved disse temperaturer ved jeg ikke, men jeg ville under alle omstændigheder ikke gøre noget ved trådalger ved disse temperaturer, fordi der i disse trådalger kan gemme sig en masse små dyr som dine koier kan gå og spise . Når vi kommer hen og har 12 grader i vandet om morgen så kan vi også begynde at tænke på at gøre noget ved trådalger samt at begynde at fodre . Om du vælger zinkoxyd eller du vælger SK60  eller andre produkter er helt din egen afgørelse, men forlang at der er en varedeklaration på det du køber så du ved hvad du hælderned tildine koi . Jeg vil fraråde alle produkter der indeholder jern- eller kobber-sulfater, for dem betragter jeg som mere  skadelige end zinkoxyd og jeg er ret sikker på en mindre overdosering med eksempelvis kobbersulfat vil kunne slå dine koi ihjel.

02.04.2007 jeg har fået et godt tip fra Henrik Hansen, Zinkoxyd kan købes i små mængder hos eksempelvis Sorring Lervarefabrik firmaer der handler med ting til ler og fimaer der handler med maling vil også let kunne lever og sælge zinkoxyd i små mængder så du ikke behøver at købe 25 kg .

en hurtig søgning på google på zink-oxid   gav nogle pudsige resultater.

prøv selv  teater sminke osv. jo jo  der er mange steder det hvide pulver er populært ;-)

05.04.2006 www.sliklageret.dk sælger også zinkoxid tips fundet på www.koidanmark.dk

10.04.2007 Endnu et indkøbs tip fundet på koidanmark. du kan også købe Zinkoxid i mindre partier på www.urtegaarden.dk , men lad nu være med at overdosere, det er der ingen grund til hvis du fjerne en masse trådalger manuelt først.

 

Startsidste nythavedammenVinterstue

 

copyright © 2003 B.W-H