trøfler i haven

 

Start
Op
Sidste nyt
succes med koi
Orkideer
Pileflet
Bonsai
Havens fugle
Turen går til Japan
KHV 2005 Japan
Havedammen fra start
Vinterstue med koier
Natursøen i marken
Nishikigoi
Løse mink
Vandtemperatur 2008
Link
sitemap
English
Jordskælv
prissammenligning
Tyveri
Besynderlige ting
Koi nut
ny side

trøfler i haven Fuchsia Blåbær Rhododendron i haven Haven 2005 Shiitake Haven 2006 Haven 2007 Haven 2008 opskrifter kartofler Opskrift på  kalkun

TRØFLER


19.02.2007 Nu tro i ganske bestemt det rabler for konen.  Nu er det sådan et jeg er vild med svampe i maden, så da jeg pludselig faldt over en side med at dyrke trøfler , så tænkte jeg her i Danmark, nej, men konens nysgerrighed var vagt og jeg begyndte at læse lidt mere om det .

Jeg fandt flere sider om trøfler, dog ikke så mange danske . Den første jeg faldt over var Stiftelsen Sorø Akademi den førte mig til Skovrider Ole Pedersen A/S  en hurtig mail til dem viste sig at jeg selv måtte finde ud af at importere træer med podet trøfler, jeg fik dog et link til Agri-Truffe ,jeg kunne dog ikke umiddelbart se at jeg kunne købe de poedet træer her, men siden førte mig videre til TRUFFE france . Ak o ve , endnu en side på fransk , jeg fik den oversat via bable fish jeg havde dog forsat nogle spørgsmål som jeg gerne ville have belyst, så jeg besluttede at skrive til dem på engelsk, for jeg kan ikke 2 ord på fransk.

Dagen efter fik jeg mail tilbage fra Thomas Odier, han taler og skriver heldigvis flydende engelsk , så nu var vi på rette vej .

Jeg fik mine spørgsmål besvaret og nu ville jeg så gerne have at vide hvordan de danske forsøg var gået .Jeg havde allerede fået at vide fra Ole Pedersen at jeg kunne læse på deres hjemmeside hvad han viste , så jeg tænkte  vi må hellere finde Projektleder på forsøget . Det gjorde jeg på Dyrkning af eg og sommertrøffel (Tuber aestivum) i Danmark - Skov og Landskab. En hurtig opringning til Iben M.Thomsen gjorde at jeg besluttede at jeg ville prøve dette projekt , men ikke i nærheden af gamle træer , for Iben sagde det samme som Thomas, det skulle helst være på ren landbrugsjord, for så var risikoen for at andre mykorrhiza ville tage over mindst. Jeg fandt også en side i England, men der var træerne alt for dyrer .

I mellemtiden havde jeg modtaget endnu en mail fra Thomas med link til den engelske side som ikke på nuværende tidspunkt er tilgængelig via www.truffefrance.com  så skulle du få lyst kan du læse og købe  trøfler , så hedder den engelske side www.truffefrance.com/index.php betalingsdelen er pt. 19.02.2007  stadig på fransk men let nok at finde ud af hvis du er vandt til at handle på nettet.

Thomas bor  faktisk  i Schweiz  så får du behov for at snakke med en der kan engelsk skal du ikke studse over at de giver dig et nummer der høre hjemme i Schweiz , firmaet ligger i Frankrig og træerne bliver afskibet fra Frankrig, derfor er det også ok at jeg selv henter dem hjem med jord på .Jeg var i tvivl om at det var ok, så jeg måtte også lige ringe til en fra plantedirektoratet , det ville jo være træls hvis det ikke var ok at importere dem.

Torsdag den 15 feb.2007 afgav jeg ordre på internettet til Truffefrance, derfor har jeg i dag 19.02.2007 modtaget en pakke fra Frankrig indeholdende nogle hassel og nogle eg hvor rødderne er podet med trøffel mykorrhiza. Jeg har valgt at det skulle være den grå trøffel ( tuber uncinatum ) som ikke er så stærk i smagen som den sorte ,for der er ikke stor sandsynlighed for at den fine sorte trøffel kan klare sig her i Danmark ,sådan  som jeg har forstået det .
 

Så tak til Truffefrance for hurtig ekspedition , nu skal jeg så opbevare mine små træer  en lille periode indtil vi er klar med deres plantebed . De skal opbevares ved mellem 5 og 15 grader indtil de skal plantes .

Nu er det ikke sådan at jeg kan høste trøfler i år, nej der skal tålmodighed til , Hvis jeg er heldig og passer mine træer godt kan jeg efter 4-6 år høste trøfle ved roden af hassel , ved eg går der helt op til 8-10 år .

Plantestedet og jorden er en helt anden historie .

PH skal helst ligge omkring 7,2 til 7,8 det kan jeg ikke helt holde..... men skal have lavet en jordanalyse for at være helt sikker på hvor jeg er .

Jeg har også fået købt en dåse canitruf for Baba skal trænes i at opsnuse trøfler, muligvis vil jeg også prøve med Baby for jeg har dem tit med på tur i skoven, hvem ved måske vi en dag finder en trøffel.....man har da lov at håbe .28.02.2007 Du sidder nok stadig og undre dig over at jeg tror at jeg kan dyrke trøfler her i det mørke Jylland, men rent faktisk har man fundet sommertrøfler i Århus skovende . Baba har gjort sine første erfaring med Canitruf og jeg må sige det går faktisk fint, hun har fattet at når jeg siger trøffe så skal der findes noget der dufter af canitruf. Det kniber stadig lidt at få hende til at grave i jorden, så de sidste par dage har vi brugt snedriver og det går fint :-). Vi forsætter træningen og til efteråret skal vi så til Århus og se om vi kan sniffe en enkel trøffel .
Mine små træer står stadig i mit kold drivhus, hvor vi sørger for 5 graders varme døgnet rundt. Der har de det godt og kommer til at stå den næste måned til 1½ . Men de ser ud til at have det godt . Jeg skal have bestilt nogle planterør hos Hededanmark , men det haster ikke .

15.04.2007 Så har jeg taget chancen og plantet mine trøffeltræer ud. De er selvfølgelig plantet i god ren jord og beskyttet med planterør mod mus og emsige råbukke der kunne komme i tanke om at feje på små fine nye træer. Haren skal heller ikke have chancen, den kan øve sige påde180 små træer vi har plante op langs med en af vores mange hegn .

 

14.03.2008  mine indkøbte trøffeltræer fra sidste år har det godt . Den milde vinter har fået et par af dem til at springe ud inde i deres rør. Dette rør skal dog fjernes i år og ¨å skal de beskyttes med et net i stedet .Desuden har jeg i dag modtaget mine nye træer for jeg har fundet et sted mere  til at plante dem . I år har jeg dog kun  købt hasseltræer . træerne blev bestil i tirsdags i Frankrig og jeg får dem idag ( fredag ) det kan man da kalde hurtig ekspedition .
jo TRUFFE france   er lette at handle med .har du ikke lyst at handle  udlandet er der faktisk et firma i danmark der sælger træerne stykvis, men det er en dyr løsning . Du får alligevel adressen gourmetgarage.dk

ja der er jo forsat lange udsigter til en trøffelhøst fra mine trøffeltræer , men jeg har da købt en kogebog med masser af opskrifter med trøfler i , så det da godt at trøfler kan købes i handlen :-) .

 

 

 

Startsidste nythavedammenVinterstue

 

copyright © 2003 B.W-H